За днес от 10 часа е обявен протест на малки и средни търговци на горива пред парламента. Повод за недоволството е проектозаконът за търговията с горива, който беше приет на първо четене, съобщава БНТ.

Промените затягат сериозно правилата, въвеждат регистрационен режим за фирмите и изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на пазара. Според недоволните търговци обаче проектозаконът е лобистки и ще доведе до фалита на 300 до 400 фирми.

Пред БНР Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, отбеляза, че те са "за" законопроекта, но не в този му вид. По думите му изискваните в законопроекта банкова гаранция и капитал са непосилни за търговците.

"Той ни унищожава. По този начин ни натоварват много с непосилни средства, които ние ги нямаме и няма как да останем на пазара. Хората изнемогват вече. Има семейни бензиностанции - тези хора работят в малки населени места, непоносимо е вече. Около 420 са българските фирми. На пазара ще останат само чуждите фирми".

Според юриста, с който търговците са се консултирали, този закон е в разрез с всякакви дори и човешки норми: "По този начин се нарушават правото на реципрочност, правото на равнопоставеност, правото на всички европейски граждани, казва той. Имаме уверение от нашия юрист, че този закон ако се атакува в Люксембург, за не повече от един месец ще падне".

Кашилски посочи, че до момента единствено вицепремиерът Валери Симеонов ги е изслушал и е дал своята подкрепа.

Според него сивият сектор може да се пребори със засилване на контрола в данъчно-акцизните складове, вносителите и производителите. "Както са солидарни и отговарят само за акциза, така солидарно да отговарят и за ДДС-то. По този начин като няма на пазара горива без ДДС и без акциз, няма да има загуби за държавната хазна", коментира още Иван Кашилски.