Това съобщи Георги Рачев, собственик на туроператорската фирма "Географски свят", организирала пътуването, цитиран от Нова телевизия и bTV.
От "Географски свят" наели за превозвач дупнишката фирма "Мегатранс".

На 2 февруари около 23 часа автобусът с учители от Националната финансово-стопанска гимназия в София катастрофира на пътя край македонския град Крива Паланка. Возилото излиза от пътя, обръща се в канавката и се удря в дърво. Шестима души са по-тежко пострадали, а още 20 са с по-леки травми и охлузвания. Учителите се връщали от семинар в Охрид.

"Кръвната проба за алкохол на шофьора е отрицателна. Какви показания е дал обаче, прокуратурата не съобщава. Интересното е, че е казал, че се е движел доста бързо, но това ще покаже експертизата. Аз обаче смятам, че ако автобусът се е движел с висока скорост, пораженията щяха да бъдат изключително тежки”, каза още Георги Рачев.

Македонското следствие работи по две основни версии за инцидента - техническа неизправност и човешка грешка. Катастрофиралият автобус е вторият, с който се превозват учителите.

"Техният автобус получава повреда в електронната система за управление на скоростите. Водачът и шофьорът се обръщат към специализирана фирма в Скопие, която преглежда софтуера и се оказва, че нямат подобна програма. След това е извикан нов автобус от България. 30 минути, след като става прекачването, автобусът се обръща в канавката на едно място, което въобще не предполага, че може да се случи такова нещо, тъй като пътят е прав”, обясни шефът на туроператорската фирма.

Психологът от Националната финансово-стопанска гимназия Иван Марков, който е един от пътниците, заяви, че не е имало паника при катастрофата, а всеки се е опитвал да помага на другия.

"Бяхме уморени, вече беше тъмно и някои спяха, други просто почиваха. Аз бях със затворени очи. Усетих, че автобусът е под голям наклон и си помислих, че няма да може да се изправи. През счупените стъкла изваждахме ранените и ги слагахме на поляната. Слава богу, че нямаше изтичане на гориво и не лумна пожар. Това позволи всички, които бяха добре да излязат и да извадим пострадалите", допълни Марков.

12 от ранените са прегледани вчера в "Пирогов". Седем от тях са настанени за лечение, като шестима са оставени още вчера, а тази сутрин един от пострадалите, който снощи е отказал хоспитализация, се е върнал. Най-сериозно е състоянието на 60-годишна жена. Тя има счупени гръден и лумбален прешлени, фрактури на 2 ребра и остава в Неврохирургията.

Останалите, които остават за лечение, са хора, които имат фрактури в областта на гръдния кош и горните крайници”, каза говорителят на „Пирогов” Мария Пойразова.