Съдът потвърди присъдите на първа инстанция на подсъдимите Ядранко Пърлич (25 години), Бруно Стоич (20 години), Слободан Праляк и още трима босненски хърватски лидери за военни престъпления срещу босненски мюсюлмани.

По време на четенето на присъдите бившият началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан Праляк заяви: "Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви". След това той отпи някаква течност и седна. Адвокатът му съобщи, че вероятно Праляк е взел отрова.

Съдията веднага прекрати четенето на присъдата и нареди да се спусне завеса в частта на залата, където седят подсъдимите, и беше извикан лекарски екип.

Той забрани чашата, от която е пил Праляк, да се изнесе от съдебната зала.

Хеликоптер бе изпратен да прибере бившия командир на Хърватския съвет за отбрана, предаде агенция Хина. Всички репортери извън съдебната зала бяха помолени да се отстранят, за да може да се приземи хеликоптерът.

Асошиейтед прес съобщи, че пред залата на съда са паркирани коли на холандската Бърза помощ, полицията и пожарната. Сградата на съда не е евакуирана.

Жестът на осъдения от трибунала в Хага Слободан Праляк се оценява от вестник "Дневни аваз" като нещо вече виждано.
Вестникът сравнява Праляк с втория човек в нацистка Германия Херман Гьоринг, осъден на смърт заради Холокоста. Гьоринг също изпи отрова от капсула и след това почина.
 
Праляк, както и останалите петима осъдени на първа инстанция, вече е излежал в Хага 13,5 години.

Президентът: Хърватия получи шамар

Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович прекъсна посещението си в Исландия и се връща спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал в Хага, а Хърватският народен сабор обяви спешно заседание заради присъдите на шестимата хървати, съобщи вестник "Блиц".

Председателят на Хърватския народ сабор Божо Любич отхвърли днешните присъди като неоснователни и заяви, че според обясненията на съда не е доказана командна и лична отговорност на шестимата хървати.

Според него Хърватия е получила шамар в Хага.

"Решаваща роля за решението на трибунала играха съюзници на Хърватия в ЕС и НАТО. Хърватия можеше да направи повече", подчерта Любич пред журналисти в Загреб.

Трибуналът в Хага за бивша Югославия прекратява дейността си >>