"Отгледайте надежда, донесете усмивка на дете с рак" e насловът на световната инициатива, която се провежда през този месец. По този повод омбудсманът Мая Манолова посети детската онкохематология в ИСУЛ и опакова със златна тъкан дърво в знак на съпричастност, съобщи БНР.

Приема се, че златото е цветът на надеждата и за това всички, които подкрепят инициативата носят този цвят, или си закачат златна лента в знак на съпричастност.

Манолова посочи, че подкрепата на обществото и приятелите на семействата с онкоболни деца е важен момент за добрия изход от лечението. Тя обеща подкрепа за отделението в болницата за лечение на деца с онкохематологични заболявания при най-често срещаните проблеми в него.

"Снабдяването с някои специфични лекарства, транспортирането на децата от родните им места", заяви омбудсманът.

Началникът на Клиниката за деца с онкохематологични заболявания в болница "Царица Йоанна" доц. Добрин Константинов каза, че лечението на децата е комплексен процес.

Маргарита Борисова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" призова повече хора да сложат нещо върху себе си със златен цвят в знак на съпричастност към болните от рак деца и се обърна към родителите им: Това е една трудна битка, но винаги има шанс и надежда тя да бъде спечелена.