Началникът на "Пътна полиция" в Пловдив главен инспектор Димитър Димитров е освободен от длъжност заради слаби резултати в работата. Това съобщи за "Фокус" директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. Предложението за освобождаването му е направил самият директор на ОДМВР и Димитров вече си е подписал заповедта за освобождаване от вчера. В момента е преназначен в звено "Отчети и анализи" в Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Според старши комисар Рогачев Димитър Димитров не може да си контролира хората, не умее да ги насочва по невралгичните точки по пътищата в областта.

"От началото на годината има 53-ма убити, колко още да чакаме", каза Рогачев.

Според него Димитров не е изказал несъгласието си с освобождаването му от тази длъжност, което значи, че сам е преценил възможностите си. Кой ще оглави "Пътна полиция" в Пловдив ще стане ясно скоро, той ще бъде обявен официално, когато встъпи в длъжност.

"Със сигурност той ще е от пловдивската дирекция, а не външен човек", добави Рогачев.

Продължават проверките на Икономическа полиция при ОДМВР - Пловдив на таксиметровите фирми в областта. По думите на старши комисар Йордан Рогачев ще бъдат проверени абсолютно всички фирми. Проверяват се и водачите на таксиметрови автомобили.

Специализираната операция се провежда от миналата седмица, вече има установени редица нарушения. Някои от проверките са съвместни с НАП и други институции. При констатирани сериозни нарушения и извършени престъпления фирмите ще бъдат докладвани на Окръжна прокуратура. Целта е те да се дисциплинират и да плащат данъци.

Очаква се в обхвата на специализираните инспекции да влязат повече от 250 юридически лица, регистрирани в сферата на таксиметровите услуги.