Лютви Местан е освободен от ареста, потвърдиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. Той бе задържан вчера за 24 часа след пътен инцидент на главен път към ГКПП "Маказа", при който почина шестмесечно бебе и пострадаха още трима души.

Местан е освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева, съобщиха от прокуратурата. До момента са извършени оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели очевидци, назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.

С постановление на разследващ орган, Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление, че по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А. До момента са събрани доказателства, че обвиняемият е извършил нарушения на Закона за движение по пътищата, 

По отношение на Лютви Местан е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева. Взетата мярка за неотклонение е съобразена с изискванията на чл.57 от НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели.

На обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.

Dir.bg припомня, че катастрофата стана вчера на разклона за село Загорско. Автомобилът на Лютви Местан навлиза в път с предимство, обозначен със знак "Стоп". На главния път прави ляв завой, като по този начин отнема предимство на другата кола, която идва от същата посока и буквално го връхлита. Според очевидци семейството от Кърджали се движело много бързо, а мястото било с лоша видимост.  От удара автомобил, в който пътува четиричленното семейство, изхвърча на 50 метра и пада в крайпътно дере. На място загива шестмесечно бебе на семейството, като все още не е ясно дали кошчето му, открито в колата след инцидента, е било обезопасено. Съпрузите и 10-годишният им син са ранени и са в болница, но няма опасност за живота им.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изрази съжаление за случилото се. В профила си във Фейсбук той написа:

"Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките".

За минути публикацията събра много коментари, повечето от които на турски език. Някои го подкрепят с думите, че на всеки може да се случи, но други казват, че е твърде късно.

Още вчера Местан каза, че е спрял на знак "Стоп" преди да излезе на главния път и колата му да се сблъска с тази на семейството от Кърджали.