"Локхийд Мартин" приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осемте изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това съобщи в изявление до медиите Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

"Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност", добави той.

На заседание днес Министерски съвет одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Цената на сделката е 1,256 млрд. долара.

"Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея", обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване.

Каракачанов получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, втори за бойни припаси за самолета, трети за ракетите въздух-въздух, четвърти за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.