Дотогава трите компании ще трябва да дадат становищата си по казуса. Причината за отлагане на откритото заседание на комисията, което трябваше да се състои днес, е да могат "EVN", "ЧЕЗ" и "Енерго Про" да се запознаят с предоставените от НЕК на 7 април 2014 г. нови доказателства.

Представители и на трите ЕРП отново декларираха, че не са нарушили закона и процедурата за отнемането на лиценза е несъстоятелна.

Вижте снимки от заседанието>>>

След края на заседанието председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че на този етап няма как да се проведе обществено обсъждане за отнемането на лиценза на ЕРП-тата. Той обясни, че няма как сега да каже колко време ще е нужно след 12 май, за да излезе комисията с решение.

В края на месеца от ДКЕВР ще обяснят какво повишение на цената на тока е поискало НЕК от 1 юли. Боев бе категоричен, че не става дума за търговски спор, а за механизъм, определен от комисията на лицензиантите.

Всички дружества искат увеличение на цените, нашата работа е да анализираме техните разходи и тогава да вземем решение, каза още Боян Боев. Предложенията на енергодружествата вече са получени в ДКЕВР. По думите на Боев работната група все още анализира и не може да се каже какво е средното искано повишение на цените.

Това е второ отлагане на решението на ДКЕВР относно лицензите. На 7 април регулаторът реши да даде допълнително време на трите ЕРП-та - до 28 април, да се запознаят с новопостъпили доказателства от НЕК, свързани със задълженията им да изразят становище по тях и, ако преценят, да представят насрещни доказателства.

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми.

Междувременно ЧЕЗ и ЕВН започнаха преговори с НЕК относно дължимите суми.

Преди дни ЕК изпрати писмо до Министерството на икономиката и енергетиката, в което се изразява загриженост от процедурата за отнемането на лицензите на ЕРП-тата.

Ако в крайна сметка ДКЕВР реши да отнеме лицензите, законът предвижда назначаването на т.нар. особен управител, който ще управлява компаниите, без да има право да се разпорежда със собствеността им.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемане лицензите на ЕРП-тата?