Ако притежанието на канабис за лична употреба бъде декриминализирано, дилърите няма да тровят децата със синтетични наркотици - това заяви в интервю за Дир.бг Димитър Карагегов от Българско либертарианско общество, чиято кауза Liberty420 е в основата на предстоящия на 19 май марш Свобода за конопа. След него ще се състои и концерт с известни изпълнители, които подкрепят идеята.

- Г-н Карагегов, каква е целта на протестния марш, който организирате?

- Основаната ни идея е да бутаме свободата напред. Предишният ни марш през 2016 г. беше за легализиране на медицинската марихуана, тази година сме наблегнали на декриминализацията на притежанието на малки количества трева за лични цели и възможността за отглеждане на до две растения за лични нужди. В момента по закон всеки, задържан дори с една цигара, подлежи на наказателна отговорност за притежание на наркотици, което по закон се наказва с от 1 до 3 г. затвор.

Не е нужно да имаме голямо съгласие дали тревата е хубаво нещо, макар със сигурност вредата от нея да е доказано по-малка от тази на алкохола, идеята е тези хора, които искат да пушат, да не бъдат съдени и да не влизат в затвора. Аз няма да рекламирам тревата, но дори да беше най-ужасното нещо, ти избираш да го правиш, това е твоето тяло, а не държавата да ти казва. Повечето хора пият кафе и не могат без него, а дилърите смесват кофеин с амфетамини и има свръхдоза кофеин, няма свръхдоза канабис.

Според нас най-добре е марихуаната да е легална и държавата да си взема постъпленията, вместо парите да отиват в мафията, а и хората да имат някаква сигурност, че продуктът е сертифициран. Но аз лично нямам нищо против да я оставят изцяло на черния пазар, само да не преследват хората, които вечер, вместо с ракия, предпочитат да разпуснат с един джойнт.

Статистика от МВР показва, че 80% от задържаните са студенти, работещи, хора, които имат бизнес. На всички тези хора се слага значителен минус в биографията, че са осъждани, наравно с престъпниците.

Целта ни е да покажем истинското лице на хората, които употребяват трева, че това не са престъпници, не са безделници, сред тях има и много болни, които се лекуват успешно с марихуана, защото лекарствата не им помагат. Обществото да реши дали те трябва да бъдат съдени.

България е последната държава от ЕС, в която има пълна криминализация на всички количества и видове забранени вещества. В целия свят забраните от години падат, защото всички установяват, че от тях няма полза. Дори Македония, Гърция и Румъния вече го направиха. В Чехия всичко е декриминализирано, тя копира португалския модел, който е най-успешен - от 2000-та година всички незаконни вещества са декриминализирани - канабис, хероин, екстази, амфетамини, за всяко вещество има определена разрешена доза. Ако те хванат, не подлежиш на криминално преследване и няма да лежиш в затвора. И така всички пари за полиция, затвори, щат, който да те репресира, са насочени към рехабилитация и помощ от хора, които разбират от проблема.

В България няма човек, който да разбира истински от проблема. Има Национален съвет за наркотични вещества, в който са събрани хора от всички институции и всеки разбира от своята сфера. Но те не могат да разберат до какво водят техните действия (освен че има сенчести интереси, които не искам да засягам...), те си мислят, че когато забраната за наркотици не се спазва, трябва да ги забраним още повече - да хващаме все повече хора, които пушат, наричат го профилактиране. Каква профилактика е за един човек, ходещ на работа, издържащ семейството си, да попадне в затвора? Той не се отърва от вредния си навик, там има много повече наркотици, така че всякаква илюзия, че ще бъде коригиран, се разбива на пух и прах.

Трябва да стане ясно, че декриминализирането на домашното отглеждане ще остави дилърите без бизнес и ще направи училищата много по-безопасни.

- Именно това е основният въпрос, който вълнува обществото. Как ще убедите майките, учителите, лекарите, че е по-добре за учениците?

- Крайно време е да си избием от главата, че можем да постигнем общество, което не се друса, никой не го е постигнал, хората се друсат, откакто съществуват, дори животните го правят. Няма начин със закончета и регулацийки да го оправим, но можем да менажираме като общество здравните рискове. Когато нещо е забранено, рязко увеличаваме този риск. Сега употребяващите трева в България са подложени много повече на рискове, отколкото в САЩ например, защото тук не знаеш какво вземаш. Когато нещо е забранено, цената му се качва, а качеството намалява. Ние правим такива изследвания - купуваш си вещество, носиш малка част, ползваме химически реактиви и ти казваме дали може да те убие...

В момента масово се вкарват синтетични китайски заместители, това е най-големият проблем за подрастващите и като обществен риск, защото органичната трева, колкото и да пушиш, не може да те убие, докато синтетичната има свръхдоза, която може да се достигне много бързо, както и зависимост, която се проявява в тикове, уврежда мозъка...

Става така - пристига от Китай пратка с бял прах, предприемчив младеж го слага в някакъв разтвор, топи чай, листа от мента и ги продава - казват му билка, spice, black mamba, К2. Това се продава на учениците, защото е много по-евтино, защото друса и защото е полулегално.

- Какво по-точно означава полулегално?

- Означава, че китайците изпреварват с няколко месеца Европейската мониторингова агенция, която вкарва нещата в забренения списък, когато някое вещество влезе там, те веднага измислят друго и това е една постоянна битка, която ние губим. За нещо, което е измислено преди две седмици, никой не знае как действа, дори не може да бъде открито в кръвта. Лекарите не знаят как да помогнат. И когато 15-годишно дете пристигне като труп в Съдебна медицина, пишат, че причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. Друг е въпросът, че дори и семейството молят да се пише така, за да си спестят срама. А има такива случаи, за които не се говори. Единствено се разбра преди 2 години за едно момиче от Шумен, защото приятелите му казаха, че е пушело синтетична трева. Държавата няма статистика за смъртта, настъпила от наркотични вещества.

Страх ме, е че ще започнат да умират деца в училища, в дискотеки. несъзнателно тласкат младите хора да употребяват по-опасни наркотични вещества. Според мен сме на ей толкова от трагедия, да продадат на 20 деца неподходящата доза и да имаме 20 трупа. Ще има и рязък ръст на психични разстройства, защото когато си на 15 и вземаш синтетични вещества, на 25 вече си увреден.

В същото време има голям мит, че ако пушиш трева, се отваря адът и ти започваш да вземаш хероин. А е доказано, че едва около 10% от хората, които някога ще опитат някакво наркотично вещество, стигат до проблемна употреба. В България има около 1 млн. души, които някога са опитали трева, не можем да кажем, че има 1 млн. хероиномани, нали?

Преди години личната доза беше разрешена и в резултат на забраната й ние станахме лидер по ранна възраст на започване на наркотици в Европа. Не е добре да си дете и да употребяваш, но не става със забрани. Махаш забранения плод и екзотиката изчезва, в Холандия - известната канабисова дестинация, на младежите не им е интересно и употребяват много по-малко. Не си преписваме домашното от местата, където има успехи, а от Русия например, където определено няма такива...

Младежи са подложени на постоянен терор от полицията, защото е много по-лесно да джобиш тийнейджърите за трева и после да отчетеш, че си установил престъпление и си задържал извършителя. За два часа си приключваш случая и  получаваш една точка, това са фалшиви стимули на полицията, да си вдигат процента разкриваемост.

Аз съм от Смолян и наскоро беше отчетен ръст на наркоарестите, оказа се, че понеже в града няма висока престъпност и казали на полицията, че съкращават щата, изведнъж престъпността се покачва... Наскоро едно момче ми се обади и ми каза: приет съм с пълна стипендия в един от най-големите университети в Европа и не мога да отида, защото са ме хванали да карам кола два дни, след като съм пушил джойнт.

- Причината е, че тестовете на МВР отчитат наличие на марихуана дори в момента човек да не е употребил, нали така?

- Да, около 48 часа след употребата може да отчете положителен резултат. И като се има предвид какви са санкциите - 1500 глоба, година и половина книжка, сваляне на номерата, ни остава да се радваме, че има корупция. Полицаите вече невинаги се задоволяват с наличните пари на шофьора, вземат ти личната карта и те плащат да изтеглиш. Мой познат така даде 500 лева.

Трябва да спрем да ги третираме като престъпници, най-опасното, което може да ти се случи, ако пушиш трева, е да те хване полицията. Да сложат глоба, да конфискуват дори откритата трева, но да няма съд и затвор.

Помните случая на Марин от Ловеч, болен от множествена склероза, когото осъдиха, защото си отглеждал две растения марихуана. Наскоро му взеха и  книжката, защото са го хванали да кара "дрогиран". Но тези хора просто нямат избор. И трябва да изберем като общество - дали ще кажем: майната им на тези хора, или започваме да мислим някакви грижи за тях.


- Все повече се коментира, че от пълната забрана страда и бизнесът...

- О, да. Преди 2 години една от най-големите строителни фирма у нас се опитваше да промени закона, който е абсурден. Някой чиновник е забранил неща, които навсякъде са резрешени, например при преработката на индустриалния коноп, за което ЕС плаща, според нашето законодателството този продукт се води хашиш. А от компанията искаха просто да произвеждат тухли от коноп, с които да  строят екокъщи. Имаха партньорска фирма в Италия, която даваше ноу хау, купили си бяха хале, оставаше само да плащат данъци, но не стана...

Другото е извличането на една друга съставка на канабиса - канабидиол CBD, тя има повече лечебни свойства и е антипсихотик, дават го дори на шизофреници (макар да се твърди, че тревата отключва шизофрения - така е, но само при тези, които са генетично предразположени). Сега канабидиолът е хит на пазара в целия свят, излкючително желан и скъп, защото се екстрахира трудно и струва 20 000 долара килограм чист екстрат. Имаме подходящи почва и климат да се гледа в България, млади хора искаха да го правят... Но къде мислите, че е позволено - в Румъния, и те откриха там завод, за 5 млн. евро. Гледат си конопа у нас, качват го на камиони и го изнасят. Съответно там работят румънци, на които се плаща, вместо тези пари да отиват при българи...

- Търсили ли сте подкрепа от политически партии?

- Получавали сме формална подкрепа от партии като "Глас народен", ДЕОС и "Зелените", но само последните са се включвали по-активно в инициативата, така че това е единствената реална подкрепа. Мейнстриймът още се плаши от шумната опозиция по темата. Който и да каже: "Дайте нещо да променим", ще бъде веднага заклеймен, че иска да легализира наркоманията сред ученици...

Има много хора, които не желаят да застанат с лицата си, но помагат с пари, труд, ноу хау. Затова на 19 май ще се съберем на площад "Света Неделя" пред Министерството на  здравеопазването, ще минем и покрай тези на правосъдието и МВР,  след това ще отидем в "Маймунарника" в Борисовата градина, където ще има концерт на известни групи като Уикеда, 5'o clock, Homelesz, Secta и други.

На 20 април, петък, от 16 часа пред парламента ще се проведе протест, който ще се обяви за правото на всеки да носи 1 грам за лична употреба и да отглежда по две растения. Четете в Dir.bg историята на млад мъж, болен от множествена склероза, който се лекува с канабис, но е арестуван и сега го съдят.

АНКЕТА: Да бъде ли декриминализирана употребата на марихуана?