Летище София призна за гафа с частния самолет, който е минал през аеропорта без да бъде проверен.

"На 13 юли 2018 г. в 15:30 ч. частен полет с 5 души на борда каца на летище София. Полетът е пристигнал от летателна площадка "Драгановци" и същия ден в 16:48 ч. е излетял за Скиатос, Гърция. "Летище София" ЕАД води разследване по случая. Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор "Летище София". До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът (б.а. - това е служителят, който при кацане на самолет на летището отива до машината и говори с капитана от какво се нуждае самолетът, какъв е курсът и е длъжен да информира служителите на гранична полиция, които да извършат проверка) е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения", казват от летището.

Тук изникват няколко въпроса. След като е кацнал самолетът, има ли издадени документи за такса кацане и такса излитане, зареждан ли е с гориво? Ако има, то значи, че машината е обслужена по правилата. Ако няма... Въпросите стават повече.

Припомняме, че по-рано днес Румен Петков от АБВ разкри за поредния гаф на Летище София. "В петък 13, между 17 ч. и 19 ч., самолет с определен брой пътници на борда е излетял от Летище София без каквато и да е проверка от граничните власти - нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти", каза Петков на пресконференция на партията.


Главният секретар на МВР Младен Маринов също потвърди за гафа и обяви, че тече проверка.