При проверка на пратка за износ са открити 6 колета с по 4 контейнера живи змиорки Anguilla.
Екземплярите са с приблизителна дължина 7-8 см, в така наречената "стъклена фаза". Поставени са в безводна среда, като в слузта във всяка от тарелките в контейнерите е поставен лед за охлаждане.

Змиорките са декларирани като "охладена риба, умъртвена за консумация", обясниха от Агенция "Митници".

Змиорките са защитени от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES и за тях се изисква съответния сертификат, какъвто не е бил представен.

Доставени са с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба и трябвало да ги откара до Филипините. Въпреки че са пристигнали като вътрешнообщностна доставка, поради съмнения за пратката е извършена митническа проверка.

За случая е съставен акт на 55-годишен български гражданин с инициали Ц.В.

Змиорките спешно са предадени в Зоологическата градина в София и за случая е уведомено Министерството на околната среда и водите.

Квотите за износ на България за този вид са нулеви. Включени са и в Червената книга на България.
У нас последният подобен екземпляр е бил засечен преди точно 40 години.
Змиорките Anguilla не могат да се размножават в контролирана среда - излюпването на ларвите става единствено в Саргасово море и в "стъклената фаза" се предвижват по течението Гълфстрийм. Именно в тази си фаза те са най-застрашени от улавяне.