Случаят с лекаря в Пазарджик, разследван за неправомерно поставяне на стентове на пациенти, не е единственият случай. Това каза управителят на НЗОК Дечо Дечев. Той е убеден, че подобни действия се извършват и в други области на медицината - химиотерапия, лъчелечение, неврология, гастроентерология и др.

Лекарските права на кардиолога д-р Петър Лазов, заподозрян в поставянето на стентове на здрави хора, може да бъдат отнети. Това е най-тежкото наказание, което може да му бъде наложено, ако проверка на Етичната комисия на БЛС установи нарушения, заяви шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Лазаров вече бе освободен от длъжност от областната болница в Пазарджик и стана ясно, че е вземал заплата от 57 хил. лв. За дейността му се извършва проверка от Медицински одит и прокуратурата, както и вътрешна проверка в болницата.

Във връзка с появилата се информация за отстраняването на шефа на НЗОК от поста му на управител, Дечев коментира, че не е забелязал действия за искане на оставката му. 

"Обикновено потърпевшият разбира последен", коментира Дечев.

Относно нуждите в болничните заведения, Дечев поясни, че ресурсите на болниците трябва да се увеличат с минимум 20%. Увеличението за първичната помощ трябва да е най-малко 30%, а за лекарства с 8-9%. Това, обаче, зависи от парламента.

"Увеличението в приходната част на бюджета на НЗОК за следващата година не би трябвало да бъде по-малко от 550-600 милиона лева, но доколкото чувам, се коментират по-ниски числа, което означава, че ще има поводи за притеснение", каза още Дечев.

Досега НЗОК е платила близо 3.5 млн. лв. надлимитна дейност на болници, за които има влязло в сила съдебно решение, посочи Дечев.

"Ако се наложи Касата да плати всички дължими суми за надлимитна дейност без лихвите, ще трябва да дадем 150 млн. лв., а с лихвите ще стане около 220-230 млн. лв.", каза още Дечев и попита дали е редно с парите на осигурените лица да се плащат лихвите.