С между 20 и 50% са се вдигнали цените на масовите лекарства, използвани при простуда. Това показва проверка на БНР в аптеките в София.

По-скъпо струват таблетките за понижаване на температура и успокояване на болка, както и сиропите за кашлица.

Аналгин, аспирин, прахчета за понижаване на температура, сиропи за кашлица - всички те са без лекарско предписание и се търсят през есенния сезон. Цените им имат таван, който се определя от Националния съвет по цени и реимбурсиране и може да се променя веднъж годишно според инфлацията.

"Промяната е с между 20 и 50% нагоре", разказа Маргарита Грозданова, собственик на аптека в София. Според нея в момента хората купуват най-вече имуностимулатори.

"Те са повече хранителни добавки и там вече цените наистина са нараснали с 40-50% на някои. Тези цени не се регулират и съответно пазарът ги регулира", обясни фармацевтката.

По-скъпо струват и таблетките за смучене при болка в гърлото - там цените са се вдигнали с между 12 и 20 на сто.

"Също е много неприятно, защото масово се употребява, особено сега, в есенния и преходен период. Хората много често боледуват със зачервено гърло", казва аптекартака.

Поскъпването се наблюдава при медикаментите, които могат да се купуват свободно и без лекарско предписание и рецепта.

През седмицата здравният министър Асен Меджидиев съобщи, че започват проверки по складовете защо някои масови лекарства изчезват от аптеките. Ще се търсят причините - дали наистина няма необходимите количества, или просто в складовете ги задържат, след като немалко фармацевти се оплакаха, че аптеките се зареждат на избирателен принцип.