Мултидисциплинарен екип на университетската болница "Св. Марина" във Варна спаси живота на пациент с разкъсана аорта, съобщиха днес от пресцентъра на лечебното заведение. Мъжът на 72 г. няколко дни се е оплаквал от болки в гърба и след преглед на скенер от лекарите в Силистра е насочен към крайморското лечебно заведение.

Пациентът е приет в Интензивното кардиологично отделение на "Св.Марина". Незабавно е сформиран мултидисциплинарен екип, който след проведени множество диагностични изследвания, установява дисекация на торакалната аорта - животозастрашаващо състояние, при което разкъсването на слоевете на аортата и силният вътрешен кръвоизлив трябва да се овладеят възможно най-бързо.

Лекарите вземат решение за неотложно ендоваскуларно лечение - чрез достъп през бедрената артерия се стига до разкъсаното място на аортата и се имплантира протеза. Нейната функция е да затвори пробива и да нормализира кръвообращението.

Техниката на ендоваскуларно протезиране при пациенти с аневризма или аортна дисекация е предпочитаният метод за лечение, когато това е възможно, уточниха от болницата за БТА. Лечебното заведение разполага с най-съвременната апаратура за диагностициране и извършване на високотехнологични интервенции, както и с обучен екип от специалисти с опит в овладяването на сложни животозастрашаващи състояния. Ендоваскуларното протезиране е една от най-щадящите пациента процедури и намалява до минимум риска от инфекции.

72-годишният мъж от Силистра се възстановява и скоро ще бъде изписан.