"Няма как да прекратим традицията на мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа", заяви кметът на Калофер Румен Стоянов пред NOVA и Bulgaria ON AIR тази сутрин

По думите му хорото е оцелявало при доста по-тежки условия през годините и 100-годишната традицията трябва да се спази. Според традицията в Калофел във водите на ледената Тунджа влизат близо 150 мъже, които танцуват хоро, развяват български знамена и пеят песента "Залюбила е Василка двама".

Преди дни Стоянов съобщи пред местен сайт, че за първи път традицията няма да бъде спазена заради епидемичните мерки. Изглежда обаче е отстъпил пред исканията на калоферчани хорото да се играе. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

"Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е общественозначим за цяла България", изтъкна днес градоначалникът.

Не сме сигурни, че COVID-19 се разпространява във водата, посочи още кметът и допълни, че калоферци са корави хора, много са издръжливи, но са и много отговорни.

"В хорото тази година ще участват само хора от града", уточни Румен Стоянов. Освен това хората, решили да участват в хорото, са инструктирани да са на малки групи.

"Хоро ще има, но не във вида, в който е известно от предишни години, заради пандемията", категоричен е Стоянов.

В града ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено.

Досега, за да наблюдават хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигат хора от цялата страна, като в последните години желаещите да се включат в него бяха изключително много. Толкова много, че дори застрашиха да развалят чистотата на традицията на калоферци, обясни градоначалникът.

Заради мерките за ограничаване на заразата от коронавируса, организаторите призовават хората по възможност да отложат идването си до града.

Много резервации в хотелите в града вече са отменени, така че Калофер не очакват много гости празника, отбеляза кметът.

Честванията за Ботев също ще се състоят в града, както досега, с тържествен ритуал и гирлянд на славата. Засега все още не е заявено дали ще присъстват и официални гости.