Особености на диарията

Едва ли има човек, на когото да не се е случвало да го свие внезапно корем и да трябва да тича до най-близката тоалетна. Проблемът диария може да е изолирано събитие, дължащо се на диетична грешка - консумация на развалена храна или комбинация от храни, които са несъвместими - или на силен стрес. Обикновено тези остри епизоди преминават от само себе си в рамките на деня. Те могат да са съпроводени от коремни крампи. Тъй като втечнените изпражнения изчерпват нивата на течности в организма, продължителната диария може да доведат до дехидратация. Обикновени причинители на тези диарии са вируси, като грип, ротавирус или норовирус, но може да са бактерии и паразити във водата или в недоготвена храна. Бактериалната диария може да се прояви и със симптоми като треска и кървави изпражнения.

Диария с продължителност повече от няколко дни може да е сигнал за по-тежко медицинско състояние. Хроничната диария обаче е с продължителност най-малко месец и независимо дали е постоянна или епизодична, тя изисква консултация от специалист, защото може да е причинена от някое от следните заболявания: Болест на Крон, захарен диабет, улцерозен колит, панкреатит, цьолиакия, хранителна непоносимост (интолеранс) най-вече към лактоза или Синдром на раздразненото черво. Стомашно-чревната хирургия, особено на дебелото черво, също може да доведе до неприятното състояние, тъй като храната започва да се придвижва през храносмилателния тракт значително по-бързо.

Много лекарства също предизвикват диария. Това са антибиотици, противоракови лекарства, антиацидни със съдържание на магнезий, метформин, биологични терапии. Като се има предвид, че по-голямата част от тях се дават при тежки хронични заболявания, за страдащите от тях пациенти това означава занижено качество на живот и дискомфорт.

Източник: Медикъл пойнт

Какво правят класическите антидиарични средства?

Има различни средства, чрез които може да се повлияе и овладее състоянието диария. Една група от тях засягат чревната подвижност (мотилитета) или перисталтика и имат изразен спазмолитичен ефект, но такива средства при честа употреба водят до лениви черва и от там - до запек, коремни болки, оточност, задържане на токсини, липса на апетит и др.

Друга група са ентероантисептиците, които се приемат основно при остра диария от бактериален произход или след чревни операции. Активното им вещество не се всмуква от червата, а действа на локално ниво. Такива средства обаче са крайно неподходящи при хора след епизод на чревна непроходимост (илеус), както и при деца, бременни и кърмачки, а страничните им ефекти могат да причинят гадене, повръщане, алергични реакции и др.

Третата група средства срещу диария са антисекреторните средства, чийто механизъм на действие се изразява в намаляването на течностите в червата. Те са подходящи, когато причината за диарията е неспособност на организма да разгражда лактозата или при остри състояния, свързани с тежка дехидратация.

Групата медикаменти, наречени адсорбентни средства намаляват загубата на течности и електролити. Най-яръкият им представител е медицинския въглен. Макар и подходящи за всички възрасти, тези средства са неуместни при хора, при които има редуване на диария със запек, болни с бъбречна недостатъчност и като цяло всеки отделен препарат има своя спецификация за употреба. Накои от тях оцветяват изпражненията в черно и могат да маскират епизод на чревно кървене.

Има ли средства без странични ефекти?

Може би единствените средства, които действат независимо от причинителя на диария, имат меко действие и липса на всякакви странични ефекти, са пребиотиците. Ако разгледате внимателно публикациите в интернет, ще забележите, че цитираната алтернатива на медикаментите по лекарско предписание са пробиотиците, не пребиотиците. Но има една особеност - предозирането и дългата употреба на пробиотик може да доведе до страничен ефект диария. Тоест, пробиотиците са по-подходящи при състояния на запек, отколкото при диария, а причината да се препоръчват е, че повечето причинители като вируси и бактерии, както и засиленото отделяне на фекална маса, изхвърлят огромна част от полезните бактерии на червата. Пробиотикът е стандартна грижа за чревното здраве, но трябва внимателно да се прецезира и дозира употребата му.

Пребиотиците от друга страна са специализирани растителни фибри, които стимулират растежа и активността на полезните бактерии в червата и имат положителен ефект върху храносмилането и имунната система.

Бананови люспи - ефект 3 в1

Източник: Медикъл пойнт

Комбинацията на пребиотик, който абсорбира съдържимото в червата, втвърдява по естествен начин изпражненията и служи за храна на полезните бактерии е действие 3 в 1, което не само, че няма страничен ефект, но и решава проблема диария с меко действие без нуждата от други антидиарични средства.

Такъв препарат е Банатрол Плюс. Той представлява фибри от люспи на банан, който действа като пореста гъба, задържаща течността от чревния лумен и след като я сгъсти до гелообразно състояние, я извежда от организма. Присъствието му в чревния тракт предоставя полезна храна за чревните бактерии и по този начин естествено поддържа и повишава функционалността и активността им.

Банатрол Плюс не оказва влияние върху перисталтиката или мотилитета на червата и няма инхибиторно действие върху механизмите на образуване на чревносъдържимото. Действието му е изцяло механично, което го прави подходящ за всяка възраст и състояние, но най-благоприятно въздействие има при вирусни причинители, антибиотично-асоциирана диария, при прием на химиотерапевтици и лъчетерапия, както и при хранене със сонда.

Банатрол Плюс се продава под формата на сашета и има приятен вкус. В състава му има също и електролити - натрий, калий, фосфор, калций, които спомагат за възстановяване на водно-солевия баланс в организма, особено когато има данни за дехидратация.

Превенция на диарията

И все пак, говорейки за терапия на диарията не можем да не кажем и няколко думи и за превенцията ѝ. Когато не става въпрос за хронична диария, популярните мерки срещу вирусни заболявания, асоциирани с диария важат и в този случай. А иначе:

- не консумирайте плодове и зеленчуци без да ги измиете

- не пийте чешмяна вода на места, които посещавате за първи път, особено в чужбина.

- не консумирайте недосготвена храна, особено такава, от местен или млечен произход

- мийте редовно ръцете си преди хранене

- не ползвайте обществени тоалетни без да създадете условия за хигиенна безопасност

- ако се къпете във водоеми, в които водата не се оттича, избягвайте да потапяте главата си

- не замразявайте лед в открити съдове, ако преди това не сте дезинфекцирали камерата и не сте сигурни, че водата е безопасна.

- и не на последно място, ползвайте продукти в срока им на годност или се доверете на обонянието си. То рядко лъже.

 

Източник: Медикъл пойнт


 Статията се публикува със съдействието на Medical Point.