Минути след убийството, когато тялото на Милена било намерено от нейни колеги, чакащи да я заведат на работа нощна смяна, Илиян крещял „Кой ми я отне? Ще го убия само да разбера кой е!”

След първоначалния разпит той бил тестван с полиграф от служителя в Института по психология към МВР Николай Иванов, съобщи "Марица".

„Резултатите от полиграфа са секретни, но след теста проведохме беседа с Илиян Рангелов и тогава той направи признания и описа с подробности как двамата с Милена са се скарали и когато тя тръгнала за работа, той взел един от кухненските ножове, настигнал я на метри от входа на къщата и я намушкал”, разказа Иванов пред Пловдивския окръжен съд.

После младият мъж се прибрал, измил ножа, прибрал го и си легнал. Рангелов обяви, че ще даде обяснения в края на процеса след разпита на всички свидетели и изслушването на вещите лица.

„Искам доживотна присъда без право на замяна, Милена беше толкова добро дете”, обяви преди началото на делото майката на Милена Ангелина Динова. Десетки хора от Ново село, където Милена е живяла, преди да се пренесе при Илиян в Куртово Конаре, дойдоха в съда, за да поискат сурова присъда.

„Той я е оставил да й изтече кръвта, животно не заслужава да умре така”, изплака пред съда майката. Тя работи от години в Гърция и съобщи, че Илиян и Милена живели 4 месеца при нея преди 3 години.

„Ревнуваше я много, притесняваше я, докато е на работа. При едно скарване счупил една от вратите с юмрук. Убиец сме имали сред нас, но късно го разбрахме”, каза още жената.

Според прокуратурата убийството е извършено именно от ревност.

Според бащата на Милена, Кръстьо Динов, тя не е давала поводи на Илиян.

Двамата родители на убитата Милена внесоха граждански искове срещу Илиян Рангелов, всеки от тях за по 200 000 лв.