Бул. "България" само с едно платно и две ленти, затворено кръстовище на Софийския университет, частично затворен бул. "Пенчо Славейков" - това ще са само малка част от проблемните места за придвижващите се в София през следващите седмици заради пътните ремонти в столицата.  Предвижда се голямата част от реконструкциите да приключат до 15 септември. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев в студиото на "Тази сутрин".

Той посочи, че още в събота една от ключовите трамвайни линии - номер 7, ще възстанови движението си до жк. "Борово", но освен това от началото на новата седмица живеещите по маршрута й ще е по-разумно да ходят до центъра именно с градския транспорт, а не с колите си - ще се преасфалтира бул. "България" между булевардите "Иван Гешов" и "Гоце Делчев" в платното в посока "Бояна".

Следващата седмица преасфалтират бул. "България" между булевардите "Иван Гешов" и "Гоце Делчев" в платното в посока "Бояна"

Снимка: bTV

"Планираме от понеделник да се започне същинската работа по платното в посока Бояна, между бул. "Иван Гешов" и бул. "Гоце Делчев". Платното ще бъде затворено изцяло. Съответно движението ще се осъществява двупосочно в другото платно. Ще има по една лента за движение, така че очакваме изключително затруднен трафик", каза Крусев.

Той призова хората да използват алтернативни маршрути като най-близките са "Цар Борис III" и "Черни връх".

"Бул. "България" понася много сериозен трафик. Нашите анализи показват, че нашето време за работа е само през август. И в тази връзка ще направим всичко възможно най-късно в първите дни на септември булевардът да бъде отворен за движение", уточни още зам.-кметът.

По думите му разчетите са за около 20 дни работата да бъде приключена и да се прецени дали ще има време и за платното в посока центъра. При всяко положение всякакви ремонти по булеварда трябва да приключат до 9 септември.

Тази събота и неделя за преасфалтиране се затваря кръстовището при Ректората на СУ. Фирмата ще работи денонощно, като целта е първият тролей в понеделник в 4:30 часа да мине по новия асфалт.

Тази събота и неделя за преасфалтиране се затваря кръстовището при Ректората на СУ

Снимка: bTV

След ремонта на кръстовището пред Софийския университет, преасфалтирането ще продължи към паметника Левски. Срокът за завършване на дейностите е 15 септември.

Дотогава ще се работи и между 22 СУ и бул. "Прага" по бул "Пенчо Славейков".

До края на август първите етапи от мащабния ремонт на ул "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков" трябва да приключат, но проектът ще е напълно приключен до края на октомври.

Снимка: Bulphoto

Зам.-кметът не приема критиките, че новата тикет система за градския транспорт е твърде скъпа. По думите му е била избрана най-евтината оферта, като в 73-те млн. лв. влизат 10-годишната поддръжка на 15 000 устройства и изграждане на видеонаблюдение, което обхваща абсолютно всички возила.