У нас има не само коронавирус, а е засечена и Ку-треска в Габрово. За деня има 36 нови доказани случая на коронавирус - 18 са жени и 18 са мъже. На болнично лечение са 15. Трима души са починали. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев по време на сутрешния брифинг в Министерски съвет.

През вчерашния ден са изследвани 1 094 проби. Общо броят на заразените вече е 2211 души. Увеличението от вчера е 1,5%. Активните случаи са 1505.

Децата са около 6% от заболелите.

Заразените сред медицинския персонал са 240 души, което е 11% от заболеваемостта.

От вчера има 10 нови случая в София. За сега столицата и областта са с най-много случаи - 931. В болница са 169 пациента, като 30 са в отделение за интензивни грижи.

Излекуваните хора вече са 25% - 598 души. Само вчера са изписани 25 души.

Починали са общо 108 души. Вчера са загубили живота си трима души - един мъж в "Пирогов" с исхимична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, 66-годишна жена с перитонит, също в "Пирогов", и в Ямбол - 31-годишен мъж с диабет.

"У нас освен на коронавирус има огнище и на други инфекциозни болести. Има повече от 20 положителни случая на Ку-треска има в област Габрово - с. Крамолин, с. Ловни дол и с. Съботковци. За вчера след тестове са доказани 14 случая на Ку-треска. Става дума за ветеринарни лекари и персонал на 2 кравеферми и една овцеферма", обясни той.

"Вече втори месец и половина лабораториите работят денонощно. Нашето общество и правителството полага грижи. Мога да ви кажа, че сме единствената държава в Европа, която дава данните на 24 часа", коментира проф. Кантарджиев.

Той обърна внимание, че у нас се следи дали след лекуване пациентите продължават да отделят вируса. Относно увеличението на случаите, той каза, че още в началото се е казало, че пикът ще е след април.

"Сега в момента отношението е 10:100 000 и има тенденция за намаляване на болестта. Тъй като някои колеги казват, че не правим анализ, ще ви сведа няколко. Имахме 120 000 карантини, може ли да си представите какъв ресурс на РЗИ, гранична полиция и полиция и жандармерия е това. И ако не бяха тези мерки, щяхме да имаме ситуацията на някои други държави", коментира проф. Кантарджиев, за да обясни съмненията доколко има наистина коронавирус у нас и доколко се овладява разпространението.

"Коронавирусната инфекция, ако няма контрол и мерки, е до 3. Един човек може да зарази трима. Повече от възможността за заразяване при грипа, поясни Кантаджиев, обяснявайки какво и т.н. репродуктивно число. - В момента у нас това число е около 1. В първите седмици на развитие на заболяването е било 1,7, в началото на май е станало 1,17, сега е около 1. Ако обърнем това число да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия."