Репортерът на NOVA Владислава Тричкова е само на 27 г., а вече има множество журналистически награди. Последната е от конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web Report 2021, където спечели гласовете на журито в категория "Видео".

Учи журналистика в Мадрид, завършва я в София, а от миналата година е дипломиран магистър по "Продуцентство и креативна индустрия" в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

С журналистическата професия се сблъсква на 20 години. Работи в сайт, но когато разбира, че в NOVA търсят стажанти не се колебае да остави сигурната си работа и да тръгне от най-ниското стъпало в телевизията.

В последните 6 години е криминален репортер, а сред събитията, които е отразявала са атентатът в Барселона, парламентарните избори в Турция (2021), залавянето на семейство Арабаджиеви в Испания. Автор е на десетки ексклузивни интервюта и на разследвания.

- Владислава, ти спечели конкурса WebReport 2021 в категория "Видео" с репортажа си "Да откриеш произхода си напук на закона". Разкажи ни подробностите - как темата те развълнува, какво показа на зрителите, какво остана скрито зад камера? Общуваш ли с героите и сега?
- Стремя се да разказвам на зрителите интересни истории. Такива, които ги карат да се замислят. Именно сред тях са тези за съдбите на осиновени и осиновители. Като от филм са, колкото и клиширано да звучи. Сещам се, например, за историята на двама братя близнаци, разделени при раждането, които години по-късно се срещат на улицата. Случайно. И се стъписват, защото, както казват те: "Все едно се огледахме в огледало". Или историята на Цвета, която търсеше биологичен роднина, защото й беше нужна животоспасяваща операция. И нямаше време и сили нито да ходи по съдилища, нито да изчака решението на съда. След репортажа ни успя да срещне сестра си. Днес е жива и здрава.

В материала, с който спечелих WebReport 2021, разказвам историите на три жени, които разполагат само с лист хартия. И единственото, което знаят за себе си (в най-добрия случай) е къде са изоставени и как се казват родителите им. Тайната на осиновяването прави откриването на биологичен произход почти невъзможно. Но те успяват. Сами. Напук на закона.

Испания, отразяване на референдума за независимост на Каталуния

Снимка: Личен архив

Стремежът ми е да представя цялата картина, така че нищо да не остане скрито за зрителя. Предварителните разговори, които водя с героите ми, са изключително кратки. Ако ми разкажат всичко по-рано, емоцията пред камерата няма да е същата. Разбира се, когато имам 4 часа суров материал, а трябва да се побера в 15 минути, е доста трудно. Но влагам часове в това да реша коя част да остане, така че зрителят да разбере цялата история. Обсъждам с продуцентите в нюзрума на NOVA темата, за да я представя максимално добре.

И до днес общувам с повечето ми герои. Чуваме се, пишем си, разказват ми докъде са стигнали в търсенето, как са минали срещите с роднините, изпращат ми снимки. И аз искрено се вълнувам за тях.

- Преживява ли репортерът историите, които разказва? Успяваш ли да се дистанцираш, за да можеш да покажеш събитията обективно - все пак в твоя случай става дума за тежки съдби и криминални случки?
- Историите, които разказвам, винаги ми въздействат. И хубавите, и лошите. Понякога ги мисля с дни, сънувам ги, обсъждаме ги с колеги... Често си задавам въпроси: Защо някой е постъпил така? Как можеш да посегнеш на най-близките ти хора? Какво те провокира? Какво е да не знаеш нищо за себе си и да търсиш истината години наред? И смятам, че това е добре, защото вярвам, че зрителите търсят отговори на същите тези въпроси. И всеки път ме води амбицията да ги намеря. Разбира се, не аз от първо лице, а експертите, роднините, приятелите, които интервюирам.

Но това, че често съпреживявам историите, не означава, че в репортажите ми накланям везните или изразявам собствено мнение. Напротив. Моята работа е да потърся всички гледни точки, да разкажа всички версии и да не пропусна нито един детайл. И вярвам, че го правя.

Отразяване на антиправителствените протести през 2020 г.

Снимка: Цветомир Петров

- Какво правиш за да се разтовариш от потапянето в тези събития? Кое те кара да ги преследваш?
- Не съм сигурна, че "изключвам" изцяло. В тази професия не можеш да си кажеш: "О, утре почивам, изключвам си телефона, спирам да чета или гледам новини". Събитията не спират, а работата на репортера е да ги следи непрекъснато, за да може, когато е на терен, да е максимално уверен и да задава точните въпроси. По-скоро съм свикнала, че част от ума ми постоянно е заета с новини. Но това не ми пречи, защото е моят съзнателен избор.

Ако ме питате, какво правя в свободното си време и как си почивам - обожавам морето и обичам срещите с приятели. Често ходя и при родителите ми, които живеят в къща до София. Имаме си две кучета, котката - Пешо, а от 9 месеца съм и леля. Там май си почивам най-добре. Но има едно правило - в 19 часа всички гледаме Новините на NOVA, включително и бебето. 

Снимка: Десислава Налбантова

- Какво би казала на хората, които винаги имат коментар за журналистите? Поръчкови ли са, чии са, какво е трябвало да направят, какво не...
Бих казала, че от дивана е лесно да се коментира. Работата ни изобщо не е лесна и е безкрайно отговорна. Понякога обстоятелствата не ни позволяват да си свършим задачите по най-добрия начин. Знаете, например, че в новата сграда на Народното събрание журналистите нямаха достъп до политиците. Доста известни напоследък са и онлайн изявите, където няма как да зададем въпрос. Пък ни се иска. Мога да говоря единствено от свое име и да кажа, че се чувствам спокойна и уверена в това, което представям на зрителите, работя с желание. А и зад мен стои цял екип от опитни колеги.

- Кое те насочи към журналистиката?
- Първият ми спомен, свързан с журналистиката, е как седя на масата в хола, представям си, че съм Ани Салич и чета новини. Била съм може би на 7-8-9 години. Даже някъде у дома имам видео запис (на касета) от тази моя първа "телевизионна" изява. Ясен спомен как съм се насочила към журналистиката - нямам. Знам, че го исках от малка и никога не съм си променяла решението. Просто друга опция пред мен не е имало. Единственото, което се колебаех, беше къде да уча. Опциите бяха две - България или Испания. Първо избрах чужбина и точно там - на чуждата територия, заобичах още повече страната ни и се прибрах. Това беше най-доброто решение, което съм взимала някога.

Снимка: Личен архив

- Спомняш ли си първите моменти пред камерата? Притеснена ли беше?
- О, да. Помня първата ми жива връзка, помня даже какво казах. С Глория Николова, с която започнахме заедно стажа в NOVA, бяхме направили разследване, свързано с матурите. Разказахме как и къде изтичат изпитните варианти още в 8 сутринта. И следователно откъде търговците на матури се сдобиват с тях и продават верните отговори. Показахме и как се случва това. Тя беше авторът на разследването на първата задължителна матура, аз на втората. Беше голямо попадение. И нямаше как - живата връзка беше гарантирана. Всъщност първата ми изява "на живо" беше в студиото, водещи бяха Ани Салич и Николай Дойнов. Знаех, че опитни журналисти като тях винаги ще ме "измъкнат, ако има нужда.

Нямах много време за притеснение, защото монтирах до последно - буквално 15 минути преди ефир. Гримираха ме, облякох едно сако и влязох в студиото. Ани и Ники се шегуваха с мен, но не помня на каква тема. Бяло петно. Продуцентите ми говориха. Пак бяло петно. Помня само как се почувствах, когато чух шапката на новините. Една тръпка премина през цялото ми тяло, стана ми лошо за секунди, но... на мен адреналинът ми действа добре. Изглеждам по-уверена, не си губя мисълта, а напротив. След това се гледах на запис - добре беше. И до днес се чувствам странно преди директен ефир. Но вече по-скоро е вълнение, а не притеснение.

Отразяване на бежанската вълна на остров Лесбос, Гърция

Снимка: Димитър Василев

Снимка: Димитър Василев

- Коя е историята, за която положи най-много усилия?
- Преди няколко години направих разследване, в което показах как родители продават децата си за проститутки и крадли в Испания и Франция. Схемата се разпростираше на три континента. А цената на децата се определяше от уменията им. В Испания успяха да разбият престъпната група, имаше и арести. Не след дълго обаче върнаха децата при родителите им. Онези, които вече веднъж са ги продали. Тази история може би беше най-сложната. Подготовката и търсенето на информация за участниците и жертвите в схемата ми отне повече от месец. След това с оператора Емил Александров обиколихме буквално цяла България, за да търсим "продавачите". С Георги Георгиев пък прекарахме няколко дни в Мадрид, където освен с полицията, разговаряхме и с хора от по-високите етажи на престъпната група. Резултатът - имахме всичко. Показахме как се е случвала схемата. Разказахме кои са участниците. И да, отне ми много време, имах часове суров материал, изминахме хиляди километри, а всичко трябваше да се побере в 15-17 минути. Но си струваше.

- Първа направи интервю с жената на загиналия пилот Валентин Терзиев. Трагичният инцидент и до ден днешен не е получил ясен отговор - каква е причината. Ти как мислиш след разговора си с най-близкия му човек?- Изключително благодарна съм, че Димитрина Попова реши да се довери именно на мен и то в толкова труден и за нея и за семейството й момент. Знаете, разследването продължава, чакаме още много отговори, които трябва да даде черната кутия. Направих доста обширно интервю с нея, което излъчихме в широк формат, за да може да се чуе цялата версия на Димитрина и зрителят сам да си направи извод. Аз не съм авиоексперт и работата на репортера е да събере и представи обективно информацията. Знам обаче, че повечето професионалисти - бивши и настоящи летци и преподаватели, смятат, че има серия от пропуски и проблеми, довели до тук. Т.е някой някъде не си е свършил работата добре. Кой е, дали ще има виновни и как ще бъдат наказани - надяваме се разследването да покаже скоро. И това да не е поредният забравен инцидент.

- Отразява изборите в Турция - какви са наблюденията ти от процеса там?
- И през април, и през юли бях в Турция. Първо в Чорлу, после в Бурса. Първият път станах свидетел на дълги опашки, вторият - на никакви. Важно е да отбележим, че през април имаше ограничения на броя секции, а през юли не.

Отразяване на парламентарните избори в Чорлу, Турция

Снимка: Димитър Василев

Сравнително спокойни бяха изборните дни в южната ни съседка. На сериозни нарушения, поне ние, не попаднахме. Съвсем очаквано, през юли машините затрудниха повечето гласоподаватели. Затова и мнозина избраха да дадат вота си по стария начин - на хартия. Знаете, че изборите в Турция са по-специфични, това ги прави и интересни. А на такива места на мен ми е интересно само едно - защо хората отиват до урната. Какво искат? Какво вярват, че ще се промени? Затова се опитвам да говоря много с гласоподавателите. Това, което ми прави впечатление е, че повече от живеещите там харесват живота си в Турция. Но казват, че гласуват заради родителите си, които още са у нас.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

- До каква степен медиите играят роля при политическата ситуация в момента? Оттеглянето на кабинета Василев, оттеглянето на проекто-премиера Петър Илиев, оттеглянето на кандидата за правосъден министър...Каква е прогнозата ти за политическата ситуация в страната?
- Ще ви призная, че преди година политиката не беше сред любимите ми теми. Сега обаче ми е много интересно. Ролята на медиите си остава една и съща - да информират точно и безпристрастно. Независимо дали става дума за политика, икономика, криминален случай и т.н. Бързината, с която представяме новините е още по-голяма. По информационният канал NOVA NEWS излъчваме на живо почти всички пресконференции, брифинги и значими срещи. Същото правим и в социалните мрежи, както и на сайта ни. По този начин всеки зрител, читател, слушател или потребител на социалните мрежи може да се запознае с актуалната ситуация без секунда закъснение.

Трудно ми е да дам прогноза. Но знам, че хората искат действия.

- Коя е следващата история, която ще ни разкажеш?
- Имам няколко идеи, които изискват повече време за проучване. Докато ги реализирам, продължавам да съм във всекидневния информационен поток.

Интервю на Гергана Костова

11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web Report - конкурсът за добра журналистика на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб "Перото" в НДК.

Конкурсът обедини в журито си водещи български журналисти от конкурентни медии, които оценяваха материалите за достоверност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически постижения в периода февруари 2020 - май 2021 г.

Над 300 авторски статии, фото и видеорепортажи от около 100 български журналисти се бориха в категориите Общество, Икономика, Наука и технологии, Култура и изкуство, Истински истории, Спорт. Почетни награди журито присъди още за Видеорепортаж, Фоторепортаж, Подкаст, Млад автор и Майстор на перото.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Партньори на конкурса са Hendrick's, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти. Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".