Пемиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Николай Нанков откриха точно в 17 часа днес обновения четирилентов участък на път I-9 Слънчев бряг - Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой. 

"Лесно се говори, но трудно се строи, 40 години го чакаме този път. Стойността на отсечката Поморие - Ахелой възлиза на 21 500 000 лева", заяви Борисов след тържествения водосвет.

Той изтъкна, че по това трасе има най-много смъртни случаи при катастрофи в страната и пожела на шофьорите безопасен път.

Премиерът Бойко Борисов и министър Николай Нанков присъстваха на откриването

Снимка: Булфото

 

Ограничението за новото четирилентово трасе е 90 км/. То бе пуснато предсрочно с 5 месеца по-рано, точно за летния сезон. Новото 4-лентово трасе е с обща дължина над 9 км. От тях 4,4 км са обходния път на Ахелой, а 4,7 км е реконструирания участък между Ахелой и Поморие. 

Премиерът коментира още, че правителството продължава да отпуска средства и за ремонтирането на пътищата в страната. Той даде за пример това, че днес е пуснат участък от 48 км от автомагистрала "Тракия", след като 35 години не е обновяван. Усилено се строяли и магистралите "Струма" и "Хемус".

"Дай Боже, след 7-8 месеца тол-системата да заработи и от нея да разходваме средства за пътища", добави премиерът.

Това беше може би най-чаканата отсечка, каза министърът

Снимка: Булфото

"Този път е доказателство за нашите усилия за по-спокоен сезон. Много неща, които обещаваме, ги изпълняваме. Тази година направихме 22 км. на АМ "Тракия", входа на Бургас, пускаме обхода на Ахелой и пътя Ахелой-Поморие. Между другото не знам досега за 30 дни да са направени 40 км. автомагирстала с пълна рехабилитация. Пълна реконструкция. Отделно работим по по-висока гаранция при изпълнение на пътни обекти", каза пък Николай Нанков.

По думите му за обхода на Поморие има 21 жалби има не може да прескочи и да наруши частния интерес.

"До края на юли ще приключим с извънсъдебни споразумения, за да можем да стартираме август месец с работата. Няма да затрудним трафика, изцяло ново трасе, извън съществуващото. За догодина остава Северния обход на Бургас. До края на следващата година да изнесем изцяло трафика от АМ "Тракия" към Слънчев бряг", допълни министърът.

Веднага след като откриха новия път, Бойко Борисов замина за Поморие, където с нов съвременен облик и повишена енергийна ефективност се сдобиха санираните сгради на Районно управление и пожарната, реализирани по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 година, съобщиха от МВР.

След като откри новия път, премиерът отиде в РПУ-Поморие, където го посрещнаха радушно

Снимка: МВР

Зданията, важни за всички жители и гости на крайморския град, са с вече намалени разходи за енергия и крайно енергийно потребление. Условията за живот и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие са рязко повишени, изтъкнаха от полицията.