След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Днес той посети столичното 143-то ОУ "Георги Бенковски", за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1 до 4 клас в клас. По думите му първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на заболелите и да се вземат конкретните решения.

"Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, вероятно ако има такъв вариант в подобряване на ситуацията и частично връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, защото ни е необходима една пълна седмица", обясни министърът.

На 31 декември 2020 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев издаде заповед за продължаване на обучението от разстояние в електронна среда чрез използването на средствата на информационните и комуникационните технологии за учениците от пети до 12-и клас - от 4 до 31 януари 2021 г.

"Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще се пристъпи към режим на редуване - една част от учениците да са вкъщи, една в класните стаи", обясни още Красимир Вълчев.

Министърът посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени  допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

"Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, но от друга страна са ефективни", уточни образователният министър.

По думите му през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Само 704 деца от 1-4 клас не са в клас

От днес към присъствено обучение се връщат децата в детските градини и учениците от първи до четвърти клас в страната. 247 000 са учениците от първи до четвърти клас, а тези, които са подали заявление за обучение в електронна среда към вчерашна дата, са 703, съобщи министър Красимир Вълчев.

Той съобщи, че към момента няма обобщена информация колко от децата са се завърнали от днес в детските градини, но от отделни области се получава информация за около 60 процента от деца, които от днес са на детска градина. През зимните месеци е по-ниска средната посещаемост в детските градини, но има възможност, по предложение на общините, временно да бъде отменен принципът за задължително посещение на детска градина, обясни министър Вълчев. Той уточни, че това е направено вече за близо 50 общини.

Голямото мнозинство от родителите са на мнение, че децата от първи до четвърти клас трябва да се върнат за присъствено обучение в училищата. Училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения и да бъдат възпитани, каза още министърът в коментар на искането на две родителски организации учениците да продължат да учат онлайн от вкъщи.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи - от разстояние, в електронна среда, е временна компенсаторна алтернатива, но то не може напълно да замести обучението в реалната класна стая. Преценихме, че връщането от днес към присъствено обучение на децата от предучилищната възраст и на учениците от първи до четвърти клас е разумно и има подобрение на епидемичната ситуация. Това подобрение обаче не е достатъчно да върнем всички ученици в класните стаи, заяви министър Вълчев. Той за пореден път коментира, че има научни изследвания, които доказват, че малките деца "носят по-малко вирусен товар и в по-малка степен са преносители на вируса и не е коректно и не е честно да бъдат обвинени за преносители".

С предоставените близо 15 милиона лева през декември на училищата са купени вече 10 000 пречистватели за въздух и в голяма част от класните стаи има такива устройства, съобщи образователният министър.

По думите в т.нар. банка за заместващи учители към днешна дата има 2400 учители. Повече от половината от тях са учители по начална и предучилищна педагогика. 1200 са студентите, които са от професионални направления за придобиване на педагогическа квалификация, информира министър Вълчев.

Директорът на училище "Васил Левски" в Хасково Милена Михайлова и медицинската сестра посрещат на входа малчуганите Директорът на училище "Васил Левски" в Хасково Милена Михайлова и медицинската сестра посрещат на входа малчуганите

Снимка: БТА

Правят списъци за ваксинирането на учители

От днес започваме изготвянето на списъците за ваксинация на учителите от коронавируса и до края на седмицата те ще бъдат готови. Увеличава се броят на желаещите и в петък ще може да се каже точно каква част от учителите са пожелали да се ваксинират. Аз, лично, очаквам поне 35 000 от учителите да заявят, че желаят да се ваксинират, а първоначалните проучвания бяха за по-малък процент, каза още министърът на образованието и науката в столичното 143-то Основно училище "Георги Бенковски".

Той съобщи, че общо 90 000 са педагогическите специалисти, с директорите, заместник-директорите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници. От тях се очаква поне 35 000 да се ваксинират, заяви образователният министър. Той коментира, че трябва да вярваме в науката и българските учители също трябва да вярват в нея, и трябва да възпитават децата да вярват в науката, защото тя ще ни спаси от коронавируса.