След децата от 1 до 4 клас, днес в класните стаи влязоха и 700 000 ученици от 7, 8 и 12 клас и 30 000 учители. Просветният министър Красимир Вълчев провери на място възстовяването на учебния процес в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд".

През последните дни има много подадени заявления от родители децата им да останат на обучение в онлайн среда. Към момента близо 1200 ученици ще останат вкъщи, съобщи министърът.

Останалите ще се учат две седмици в клас, след което ще предават двуседмичната щафета на следващите класове ученици, които учат онлайн сега.

На този етап около 2400 са карантинираните деца и ученици в страната. Около 1700-1800 са учениците, а останалите са децата в детските градини, сочат данните на просветното министерство. 

Опасността учениците отново да се върнат у дома обаче остава, предупреди Вълчев, но поясни, че засега това не се налага:

"Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Нямам как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно. Опасността учениците отново да се върнат у дома остава."

Според него по-големият риск е мутацията на щама.

По думите му при влошаване на епидемичната обстановка ще бъде прекратено обучението в клас и на най-малките - до 4 клас, но засега има слаби индикации за това.

"Вече имахме такава ситуация, но засега има само индикации за влошаване на ситуацията. Не може да се говори за сериозно разпространението на заразата, особено в детските градини", каза Вълчев и припомни, които са определените от здравния министър критични стойности за затягане на мерките - 200 заразени на 100 000 души, което на двуседмична база означава 14 000 общо за страната.

Мотивацията на учениците да учат в електронна среда с времето отслабва, сочат още данните на просветното министерство.

Близо 24% от учителите са пожелали да се ваксинират, което е около 22 500 души. Отделно има и непедагогически персонал, който се ваксинира.

"Списъците са отворени, така че може да се включат още хора. Желаещите се увеличават, но с много малко", допълни той.

Вълчев информира още, че в отделни училища има по двама-трима заболели, тоест може да се говори за клъстер, но към момента не се касае за по-сериозно разпространение на заразата, особено в детските градини.

Просветният министър отново заяви, че не се предвижда следващата учебна година да започне по-рано.

"Добрата новина е, че при учениците от 1 до 4 клас няма изоставане, както предходни години при грипни ваканции. Имаме средно 3-4 седмици обучение в електронна среда", каза Вълчев, но допълни, че от 5  до 12. клас учителите ще имат доста работа, за да компенсират.

313 училища са избрали да учат през юни повече за сметка на декември.