"Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години", обясни пред БТА експосланикът ни в САЩ по повод информацията, че вчера е била задържана на полското летище след кражба на козметика на стойност около 700 лева (1600 злоти).

"За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика. В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", разказа Поптодорова.

"Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи", посочи тя.

"Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заяви още Поптодорова.

По-рано обаче, говорител на полската полиция заяви пред вестник "24 часа": 

"Можем да потвърдим информацията за кражба, извършена от българска гражданка, която беше задържана. Жената призна вината си, върна откраднатите предмети и доброволно плати глоба, след което беше освободена".

През септември миналата година Елена Поптодорова пое нов висок пост - първи директор на новоучредения централноевропейски офис на Американския еврейски комитет във Варшава.