Всеки, който използва кремове за поддържане на кожата си, вероятно е забелязал, че те изискват време да попият и ако текстурата е по-тежка и въздухът навън е по-замърсен или средата по-прашна, вероятно към това ще се насложи и едно особено чувство на тежест, сякаш кожата не диша или при триене, мазният слой ще се свлече по пръстите като кир. Това е така, защото повечето кремове използват твърде много мазни съставки, с които буквално да запечатат влагата в порите и да задържи активните вещества в тях. Този филм обаче, който се образува, покрива естествената кожна защита (водно-липидна обвивка) и не само, че прави кожата невъзможна да се освободи от чуждите частици, но ги привлича като лепило.

Естествено, качествата на кремовете не бива да се отричат. Всяка жена, а вече и много мъже, които искат да бъдат и изглеждат поддържани консервативно, трябва да намерят своята формула спрямо субективното си усещане и чувството на комфорт, който един крем им носи. Единственият проблем е, че тестерите не са достатъчно популярни у нас и рядко човек може да си позволи да експериментира, докато уцели най-доброто за кожата си.

Терапия без рискове и компромиси

Има и варианти, в които не е нужно да се поемат никакви рискове и да се правят компромиси. Всеки заинтересован е чувал, че серумите са активните работещи формули, съдържащи се в далеч по-ниска концентрация в кремовете. Тяхното предимство е, че те наистина работят. Недостатъкът - че нощният серум не може да се използва денем и обратното. А и дневният трябва да се нанесе след тоник и да се запечата с... крем.

По-добро от водата

Най-добрата хидратация за кожата е изворната вода. Водата е природно богатство, което не само отмива и почиства кожата, но и набавя с микроелементи клетките, поради специфичния си вискозитет, който е точно толкова течен, колкото е нужно, за да преминат през порите микроскопичните вещества. И то в дълбочина.

Хилядолетия са били необходими на човека, за да намери изкуствена формула, близка до водата, която да носи нещо повече от разстворени минерали. Всички помади, за да обогатят кожата, са били плътни, мазни и гъсти... и изключително краткотрайни като ефект. От кралските алхимици до съвременните лаборатории са отминали не само векове, но и десетки патенти.

Днес една от тези лаборатории, посветила научния си капацитет и експертиза в естествената грижа за кожата, е испанският гигант Laboratorios Babé. Тя използва течност с вискозитета на водата и патентована формула, с която да достави повече от всичко необходимо, за да покрие дневната нужда на кожата и да съхрани естествената й еластичност, свежест, блясък и да коригира малките пигментни несъвършенства, причинени от влиянието на слънцето. Съхранен в ампули, всяка от които може да се използва минимум два дни до поетапното ежедневно доизчерпване на съдържанието, този фин течен серум прониква естествено и необезпокоявано в дълбочина, без да оставя мазни следи и усещане за стягане, както се случва при подобни нему формули.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Без страх от слънцето

Ползите на витамин С са описани широко и доказани в множество изпитвания. При вътрешен прием този витамин има незаменими антиоксидантни качества, а прилаган върху кожата, към тях се добавя и способността му да изглажда бръчките като възстановява еластиновите и колагеновите влакна. Някой сигурно ще каже Защо не направо една ампула витамин С? Ами може, но това означава да не излизате на слънце, тъй като този витамин е всъщност аскорбинова киселина с pH 2.5 и разрушава естествената киселинна мантия на кожата, която в идеален баланс е 5.5. Когато киселинността на кожата се засили и това наруши естествената й защита, слънчевите лъчи активират безпрепятствено и агресивно пигментните клетки (меланин) и кожата става фоточувствителна, като това води до пигментация, увеличава риска от изгаряне и свързаните с него патологични промени.

За да може да се използват свойствата на витамин С върху кожата, испанската компания създава формула на 10% концентрация на аскорбиновата киселина, която е стабилизирана с pH 7,5, тоест доста алкална и по този начин я прави приложима. Към серума добавя и женско биле, което има депигментиращи свойства и други, сходни с витамин С, чрез което затвърждава ефектите и спомага за изравняване на тена.

Ампулите Витамин С+ имат и друго предимство: заради безопасността си на прилагане, те могат да се използват както вечер, така и сутрин и са еднакво удобни и ефективни както при женска, така и при мъжка кожа.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Вместо филъри и ботокс

Повечето козметични серии са насочени към регенерация на клетките и това звучи логично, когато към естественото стареене на кожата прибавим факторите на околната среда, хормоналните промени и при много жени - колебанията в телесното тегло. Формулата Протеогликан F+F прави всичко това като възстановява плътността и еластичността на кожата, но има и една уникална специфика - преструктуриране на кожата. Това означава, че на фона на дълбоката хидратация, протеогликаните, които са основен структурен елемент на извънклетъчния матрикс, произвеждат хиалуроновата киселина и колаген, и действат като филър. Комбиниран с другата основна съставка - аргилерин, се добавя и Ботокс-ефектът, който намалява мускулните съкращения и така видимо стяга кожата и при двата пола.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Спа за чувствителна кожа

Laboratorios Babé по традиция прилага във всичките си серии продукти за чувствителна кожа, податлива на различен тип възпаления. Формулата Бикалм + не само успокоява със съставките си от овес и Женско биле, но и помага заздравяването на раздразнената кожа. Комплексът е подходящ за всеки тип кожа като я подмладява, възстановява еластичността й и нормалното ниво на хидратация. С антихистаминовите си свойства, ампулите на Бикалм + са изключително подходящи и при сърбеж и зачервявания от прекомерно излагане на слънце. Безопасно и препоръчително е използването му при розацея, телеангиектазия, купероза, еритроза, огнища на атопия, реактивност към дразнители или изменения на кожата.

За максимален ефект ампулите се прилагат при почистено лице. Останалото го вършат те.


 Материалът е публикуван със съдействието на Medical Point