В края на миналата година авиоинженерът Орлин Георгиев създаде Асоциацията за история и бъдеще на българската авиация (АИББА). Основната й цел е подкрепа за родната авиация. Една от първите задачи на новата асоциация е изграждане на паметници на българските герои-авиатори.

"Не трябва да допускаме историята и героизмът да бъдат забравени", обясняват от AИББА.

"Смятаме да изградим два паметника - на капитан Димитър Списаревски и на генерал Стоян Стоянов.

Димитър Списаревски - "живата торпила", загива при таран в защита на небето над София на 20.12.1943 г. С жертвата си той не позволява 3,5 тона бомби да паднат над София и сваля една "летяща крепост" с 10-членен екипаж.

Стоян Стоянов е най-добрият български ас с 15 признати въздушни победи, носител на три ордена "За храброст", автор на книгата "Ние бранихме тебе София", достойна за изучаване в българските училища, като пример за героизъм и патриотизъм", казва Орлин Георгиев.

Книгата "Ние бранихме тебе София" на Стоян Стоянов

Снимка: Българска История

От асоциацията са предали необходимата документация до Столична община. Според предложението, молбата на АИББА е паметниците да бъдат разположени в градинката пред Софийския университет св. "Климент Охридски" в алеята на бул. "Цар Освободител", редом с другите два паметника - "На българския летец" и на "На героите парашутисти". 

Ако желаете да подкрепите проекта и да помогнете за запазването на българската история, то може да направете дарение в набирателната сметка:

IBAN: BG05FINV91501017662344

SWIFT: FINVBGSF, ПИБ, адрес: 1784, гр. София, бул. "Цариградско шосе" № 111.

Сметката е в български лева, но могат да се внасят всякакви валути.

Десетте най-големи дарители, ще бъдат изписани на специално място, част от паметниците.

Имената на дарителите, внесли суми над 30 лв., се изписват в сайта на АИББА - www.aibba.bg и се обновяват веднъж месечно. Въпросите си към проекта и асоциацията може да зададете на електронната й поща: aibbabg@gmail.com

Желаещите да дарят средства със СМС, могат да го направят на номер 17777 с текст: DMS Spisarevski

Капитан Димитър Списаревски

Снимка: LostBulgaria.com