Спецакцията заради водната криза в Перник е закъсняла - след дъжд качулка. Това обяви бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев в "Тази сутрин" по bTV.

По думите му основният проблем е, че в Министерството на околната среда и водите няма експерти по водите.

"Специалистите по води се намират института по водите на БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, но в регионалното министерство и МОСВ такива експерти няма", коментира Паскалев.

Според него отговорността за управлението на водите е в ръцете на министър Нено Димов. Той посочи, че Басейнова дирекция и ВиК-Перник са разполагали с информация за обема на яз. "Студена". Ежедневно тези данни трябва да получава и ресорния министър.

"Имаме една система на калинки, които взимат управленски решения - ето го резултата. Единственото възможно решение за водоснабдяването в Перник е да завали дъжд. Мисля, че те са били предупредени за ситуацията, но не са взели мерки", заяви бившият министър.

Паскалев каза още, че има безотговорност в системата на управление на водите. Той е на мнение, че всички ВиК дружества трябва да станат 100% общински.

"Трябва да се направи едно ВиК-дружество, в което да влязат всички онези значими язовири и притежават инфраструктурата. Всички градове трябва да получават вода на една осреднена цена", коментира експертът.

Бившият министър коментира изграждането на водните цикли в страната. Той заяви, че когато е бил кмет на Благоевград градът е отделил над 13 млн. лв. за правенето на такъв, а резултатът е бил - 35% по-малко водоползване. Паскалев каза, че ВиК дружествата не са заинтересовани от тези проекти.