Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов настоя парламентът още днес да излъчи кандидати за членове на Националния оперативен щаб (НОЩ). По-рано днес лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов заяви, че е казал на Ангелов да поиска от депутатите да решат дали ще закриват този щаб или ще правят нов.

Преди дни правителството изненадващо реши да закрие НОЩ, без да се мотивира. Министърът обаче коментира, че това е логично решение, обусловено от това, че кабинетът е в оставка, а следващият е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата. Все пак, след масовото недоволство - и от обществото, и от лекари, и от политици, щабът беше възстановен.

А по-късно Борисов отхвърли като неверни твърденията, че решението му за закриване на Щаба е било продиктувано от реваншизъм. На въпрос дали възстановяването е станало с издадено решение, премиерът в оставка отговори, че "чисто юридически" правителството няма право "да подписва".

"Ако наистина смятате, че НОЩ е орган, който може да управлява ефективно пандемията в България, много моля, дайте вашите предложения за членове по начина, по който ги заявихте в кулоарите на Народното събрание", каза днес от парламентарната трибуна Ангелов, цитиран от БТА.

Той припомни, че още в първия ден на парламента са били изказани мнения, че хирурзи не могат да управляват пандемията (става дума за председателя на щаба проф. Венцислав Мутафчийски - б.р.).

"Аз твърдя, че пандемията до момента се управлява успешно и това е видимо за всички", посочи Ангелов и допълни, че е имало твърдения, че за членове на НОЩ трябва да бъдат изведени професионалисти, инфекционисти, епидемиолози.

"Нека да бъдем отговорни към българските граждани", апелира Ангелов, след което настоя НС вземе решение за членове на НОЩ.

"Можем заедно да покажем, че обединени наистина мислим и правим това, което говорим, а не само говорим", подчерта той.