Прокуратурата смята, че Попов и съдията Петър Сантиров, който също е в ареста, са посредничили при предаването на голяма сума пари на следовател, за да прекрати разследване срещу Николай Цонев.
 
Тенчо Попов е казал на разпитващите го прокурор и следовател, че е дал плик с 20 хиляди евро на Петьо Петров, една трета от предварително договорения подкуп, получил обаче парите от неизвестно за него лице, предаде БНР. Попов твърди още, че е бил притискан от следователя и даже му бил поставен ултиматум, ако до Великден не даде парите за смекчаване на делото срещу Николай Цонев, то щяло да бъде внесено в съда.

Междувременно тръгна и друг скандал около този случай, след като стана ясно, че на плика с парите е открит отпечатък на лице, регистрирано в системата на МВР. То е с име и ЕГН близки до това на следователя - свидетел Петьо Петров. Как се е оказал там този отпечатък и дали това е следователят с променено име и ЕГН са въпроси, които остават без отговори. За тях адвокатът на Тенчо Попов обяви, че ще пита и съда, и Висшия съдебен съвет.

След заседание по искане за промяна на мярката на Попов Софийският градски съд го пусна от ареста с парична гаранция 10 000 лева. Съдът записа в мотивите си, че не може да се твърди с особена сигурност, че Тенчо Попов е посредничил за подкупа.