Тази сутрин е починала 80-годишната жена, настанена в "Пирогов" с инсулт и коронавирус, чието състояние в последните дни се е влошило, съобщи на редовния брифинг началникът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. С това жертвите у нас вече стават три, след като в болницата починаха двама съпрузи от Монтанско - жена на 66 години и мъж на 74 г.

Установени са две нови положителни проби за COVID-19, с което диагностицираните у нас стават общо 94 души (включително тримата починали).

Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус, уточни Мутафчийски. Вчера от направените 332 проби има 13 положителни със следните нови центрове - Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица и е приета в инфекциозна клиника на бургаската болница. Установено, е че тя има 25 контактни лица.

По информация на посолството ни в Скопие пък в Северна Македония са диагностицирани двама души, които са били на почивка в планинския ни курорт.

Мутафчийски уточни, че повечето настанени в болници у нас в момента са с пневмония, но нямат дихателна недостатъчност.

По повод информацията за избягал от карантина мъж, който е задържан в пияно състояние след издирване, той каза:

"Лице е намерено в безпомощно състояние с алкохолно опиянение, закарано е в "Пирогов" за вземане на проба за коронавирус, но преди да изчака резултата, е избягал. Извършени са издирвателни действия и човекът е намерен на Централна гара и е върнат в болницата. Очаква се днес да се види резултатът от пробата му, тъй като той е тестван с бърз тест, който е бил положителен".

"Бързите тестове дават фалшиви резултати. От 10 проби, които са били направени на доказани случаи, само 6 са дали фалшиви отрицателни резултати", изтъкна обаче шефът на ВМА.

Един от заразените е в Разлог

Един от заразените с коронавирус у нас е в Разлог, съобщи междувременно кметът на града Красимир Герчев.

"Лицето е в задоволително състояние и е под наблюдение. Работил е в увеселително заведение в курортния град Банско, който се намира под карантина. Пациентът е настанен в МБАЛ-Разлог, в отделението за долекуване. Утре ще бъдат взети проби на всички контактни лица и в зависимост от резултатите ще бъдат предприети по-нататъшни действия. Апелирам отново за стриктно спазване на указанията и заповедта на здравния министър чрез Националния кризисен щаб и Общинския кризисен щаб за мерките, които всеки един от нас трябва да спазва, с оглед спирането на разпространението на заразата", призова кметът във Фейсбук.

Вечерен час в Елин Пелин, има съмнения за двама с коронавирус 

За два вероятни случая на COVID-19 съобщиха междувременно от община Елин Пелин. Пробите обаче не са потвърдени от оперативния щаб, тъй като няма положителен резултат. Става въпрос за мъж и жена - съпрузи, на около 56 г., които скоро са се върнали от Сърбия. Тестват се при завръщането си, но резултатите са отрицателни. Днес се очакват резултатите от третата проба за потвърждение, обясни кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, който междувременно въведе спешно вечерен час - 18 ч. за непълнолетните, и 20 ч. за всички.

"Взели сме обаче превантивно всички мерки, които можем и са по възможностите ни, за да ограничим разпространението на заразата", уточни той пред bTV.

Двамата, за които се предполага, че са с COVID-19, имат вила в Елин Пелин в село Голяма Раковица, но живеят в София и имат бизнес. По информация на Симеонов те не са контактували с никого у нас след завръщането си в България. Той уточни, че вечерният час е, за да се спре струпването на млади хора вечер по улиците