В ранните часове на 29 декември българският военен научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" продължи пътя си към българската антарктическа база на о-в Ливингстън, след като около 10 часа беше на котва край Босфора, за да зареди гориво, предаде БТА.

Снимка: БТА

Операцията за презареждане с гориво приключи около 03:00 ч. местно време, около 03:30 ч. приключи процесът по разкачване с "Урла 1", след което "Св. св. Кирил и Методий" отново потегли напред, заяви щурманът на кораба кап. Христо Христов.

Снимка: БТА

Турската баржа зареди българския плавателен съд с нови 560 тона гориво, които трябва да са му достатъчни, за да достигне до бреговете на Аржентина и Мар дел Плата. Очаква се "Св. св. Кирил и Методий" да навлезе в пролива Дарданели до около 16 ч. местно време на същата дата, след което да продължи към Егейско море и териториалните води на Гърция.

Вижте всички снимки ТУК >>

Дарданелите, в миналото известен като Хелеспонт, е тесен пролив и воден път от международно значение, разположен в Северозападна Турция. Той формира част от континенталната граница между Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Проливът свързва Мраморно със Средиземно и Егейско море, като в същото време позволява преминаване към Черно море и Босфора.

Снимка: БТА

Дължината на Дарданелите е 61 км, а ширината - между 1, 5 и 6 км. Средната дълбочина е 55 м, а максималната - 82 м. Водата тече в две посоки - от Мраморно към Егейско море по повърхността, а в обратната посока е долното течение. Най-големият град по течението на пролива е Чанаккале.

Снимка: БТА

"Св. св. Кирил и Методий" е на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база на острова се очаква да продължи около 40 дни.