Заради необходимостта от повече време за изготвянето на съдебна експертиза делото беше отложено за 13 декември.

Делото е заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества и е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Искът е на обща стойност 4 250 189 лева и засяга луксозни автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми.

Двамата бизнесмени са в неизвестност от 2012 г., след като влезе в сила присъдата им по наказателно дело за организиране и ръководене на престъпна група.

В съдебната зала днес стана ясно, че поради големия обем от задачи, възложени на вещите лица, изготвящи назначената съдебноикономическа експертиза, е поискан по-дълъг срок. Съдът ще увеличи броя на експертите по тази задача с още един. По този начин по нея ще работят три вещи лица.

Експертизата трябва да покаже какви доходи са имали двамата бизнесмени и семействата им и дали са могли да притежават имуществото, с което са разполагали.

"Нямам представа как ще се развият нещата. Тези вещи лица за мен са непознати, но има база заради забавяне на тези неща. Има голям обем на материалите. Истината е тази, че нашият процес не предвижда някакви ограничителни срокове на производството”, каза пред журналисти адвокат Капка Гергинова, представител на едно от дружествата на Пламен Галев и Ангел Христов в съдебния процес.

По думите й самият граждански процес не е лимитиран за достигане до някакъв резултат, както е например при наказателните дела. Постановената от съда икономическа експертиза изисква повече време за работа и тя ще бъде извършвана на база събраните писмени доказателства по делото.

Адвокат Капка Гергинова каза, че ако самата експертиза не отговори достатъчно ясно на поставените задачи или има спорове по нея, не е изключено да се поискат нови експертизи.

На съдебното заседание днес не се явиха и двама от особените представители на Ангел Христов, което също стана причина заседанието да бъде отложено.

На предишното заседание стана ясно, че братя Галеви имали по 14 оръжия