Той участва в заседанието на вътрешната парламентарна комисия, на която бяха приети измененията в закона за досиетата, внесени от Екатерина Михайлова от Синята коалиция, предаде БГНЕС.

С промените се позволява да бъдат огласени имената на кредитните милионери. Ще се даде и възможност да се проверят тези лица , които са вземали управленските решения  за вземане на кредити от банки.

По списъка на БНБ има 10 500 фирми, а комисията е задължена да направи разпознаване и разпечатка на участниците в бордовете им и да се установи кои са хората, които стоят зад тях към момента на теглене на кредита. "Това е така, защото комисията установява принадлежност на физически, а не на юридически лица", каза Костадинов.

Председателят на комисията пресметна, че по груби изчисления, ако зад тези 10 500 фирми стоят по 5 души, то се получава над 50 000 души, които трябва да бъдат проверени.
В момента в Комисията по досиетата освен, че знаят кои са фирмите, знаят и с колко са задължени към 1997 г.

Първите решения ще започнат да излизат около два месеца, след като бъдат приети промените.Технологично времето за проверка е около 2-3 месеца, ако се изхожда от местните избори, за които са проверени около 50 000 лица, каза шефът на комисията. 
"Но проверката на тези лица няма да стане толкова бързо, защото имаме и съответните справки в Търговския регистър – да установим управителните органи към момента на теглене на кредита, към вземане на управленското решение, да установим точните имена на физическите лица и да бъде извършена проверка в масивите на нашите картотеки", обясни Евтим Костадинов.