Това успокоиха от Министерството на здравеопазването по повод информацията, че комари, заразени със западнонилска треска, са убили трима души в Гърция и има вероятност насекомите да се появят и в България.

Този вид комари по нищо не се различава на външен вид и по ухапване от съществуващите в България, обясняват от ведомството. Цикълът им на развитие и размножаване обаче бил различен и затова не се срещали тук.

"Заради климатичните промени принципно е възможно да настъпят промени в районите на разпространение на този вид комари, но до момента няма научни доказателства. Има данни за наличие на т. нар. тигрови комари в ограничени райони на Северна Гърция и Македония, както и периодично регистриране през летните месеци на единични случаи или малки взривове", пояснява здравното министерство.

Оттам уточняват, че западнонилският енцефалит започва остро с втрисане, висока температура, гадене, повръщане, които не могат да бъдат различени от друга остра вирусна инфекция, но "много бързо се развива клинична картина на остър енцефалит и менингит и болните се нуждаят от хоспитализация".

Вирусният енцефалит и менингоенцефалит подлежат на задължителна регистрация и съобщаване, обясняват от МЗ. От началото на 2010 г. у нас са регистрирани общо 120 случая, а за същия период на 2009 г. случаите са били 137. За последната седмица са регистрирани само 5 случая срещу 4 за предходната седмица.

Предпазването от заболяването става чрез рутинните мерки за предпазване от комари – замрежване на прозорците и използване на препарати за предпазване от ухапвания на комари.