Колона от платформи с тежка военна техника премина по магистрала "Тракия" и впечатли шофьорите. Социалната мрежа се изпълни със снимки и клипове от конвоя, който е забелязан в участъка между Сливен и Нова Загора.

Върху платформите се превозваха американски танкове "M1 Abrams", както и МТЛБ-та. От кадрите се вижда, че бронираните машини са с пустинен камуфлаж.

Колоната от близо 20 превозни средства, голяма част от които с гръцка регистрация, бе конвоирана от коли на "Военна полиция". На предните стъкла на камионите пък имаше табели с надпис "НАТО". 

В края на януари американският президент Джо Байдън одобри изпращането на танкове "М1 Аbrams" в Украйна.

По-късно от Министерство на отбраната обясниха, че на платформите са извозени американски танкове "Abrams" и бойни машини "Bradley". Те са се придвижвали от учебния полигон "Ново село" към Гърция във връзка с ротация на американската рота.

"Днес в 16:50 ч. те са излезли от България през ГКПП "Капитан Петко войвода"", допълниха ведомството.

M1 Abrams е единственият танк на служба в американската армия. Машината дебютира през 80-те години на миналия век и се оказва по-добра и надеждна от базовите съветски танкове Т-72.

Американският танк е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, една 12.7-милиметрова картечница и две 7.62-милиметрови картечници.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар, специални полимери и плочи от обеднен уран. Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Теглото на танка е около 60 тона, а максималната скорост - 72 км/ч.

Освен САЩ, с M1 Abrams са въоръжени Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко и Тайван. Въпреки, че американският танк е произведен в над 10 000 бройки, то мнозинството от тях са в щатската армия. Знае се, че Украйна ще получи експортни версии, които са без плоча от обеднен уран.

В колоната имаше и спомагателна техника

Снимка: Facebook / "Магистрала Тракия"