Пет деца са приети с алкохолна интоксикация по време на празниците. Това каза на брифинг изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

"Искам да поздравя всички екипи, които дадоха част от себе си през тези почивни дни. Беше изключително натоварено в болницата. За периода от 21 до 26 декември са преминали 3150 души, от които 420 са приети за лечение. На 120 от тях са направени операции по спешност. В травматологията са приети най-много пациенти", обясни той.

Балтов посочи, че по време на празничните дни в болницата са били приети 5 пациенти с инфаркт и 8 с инсулт, като те все още се лекуват. По думите му 26 възрастни и 14 деца са преминали през противошоковите зали.

"45 пациенти са били приети в токсикологията - от тях 5 деца между 13 и 16 години са били с алкохолна интоксикация. Имаше 20 случаи с тежки алергични реакции, свързани с храна. 119 са спасените животи в рамките на празничните дни", каза още Балтов.

Изпълнителният директор на "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов каза още, че се увеличава броят на здравно неосигурените пациенти, които през 2018-а са били с 3200 души повече спрямо миналата година. "Миналата година през най-посещаваните кабинети в лечебното заведение са преминали 2140, а тази - 2578 пациенти. Наблюдава се тенденция на увеличаване на потока на пациенти. Това е свързано с факта, че болниците, които имат Спешно отделение на такова ниво, са само още две, освен "Пирогов". Повечето частни болници в тези дни обикновено не работят или работят съвсем минимално и пациентите се пренасочват към големите спешни звена", обясни Балтов.

Той добави още, че се увеличава тенденцията през болниците да минават здравно неосигурените пациенти, които са с 3200 души повече спрямо миналата година. "Мисля, че това е сериозен ръст. И това се случва, защото в "Пирогов" не връщаме никого. Много е на загуба болницата от това нещо, но "Пирогов" е болницата, в която всеки, който има нужда, ще бъде обслужен и няма да бъде върнат", допълни още той.