Водата, като основен елемент за здравословния начин на живот, играе ключова роля в поддържането на оптимално функциониране на човешкия организъм. Около 60-65% от състава на тялото е съставен от водни молекули, като при малките деца процентът е по-висок, а с напредване на възрастта, количеството вода в тъканите и кръвта намалява.

Водата е отговорна за редица важни процеси в организма, като транспорт на хранителни вещества, регулиране на температурата, поддържане на електролитен баланс и изхвърляне на токсини и др. и с тези си функции тя е от критично значение за поддържането на нормални клетъчни и метаболитни процеси в организма. Тя участва и като разтворител в много биохимични реакции, включително тези, които се извършват по време на синтеза на ДНК, като предоставя среда, в която молекулите могат да се разтварят и реагират помежду си. Разтворените реакции във водата подпомагат размяната на вещества и образуването на водородни връзки, които са важни за стабилността на молекулата на ДНК. Следователно, водата не само участва в процесите на синтез на ДНК, но и е необходима за нейното адекватно провеждане.

Изменени съвременни концепции за хидратацията

Още от древността хората осъзнават необходимостта от водата за своето оцеляване и започват да създават селищата си около реки. Създават се митове и легенди, представящи водата като източник на живот и изцеление, заради емпиричния опит на древните хора да преписват на водата чудотворни свойства, които ги избавят от остра умора, главоболие, болки в стомаха, суха кожа, сърбеж и дори гадене - класическите признаци на дехидратация. Но и в днешно време този природен елемент остава с ключово значение за поддържане на хомеостазата (баланса) на организма, с тази разлика, че хранително-вкусовата промишленост и подвеждащата реклама объркаха до голяма степен представата на модерния човек за хидратация и така спомогнаха за създаването на наши, съвременни митове и убеждения, без научна обосновка.

Една от най-честите заблуди в това отношение е, че хидратация значи просто консумация на течности. Всеки уважаващ себе си бар или кафене предлага несметно количество течности под формата на алкохол, безалкохолни и енергизиращи напитки, всякакви видове коктейли, напитки с кофеин и др. подобни. Извън високото съдържание на въглехидрати и белтъчини (в кафените напитки с мляко и шейковете), всички тези течности дехидратират организма в различен процент заради наличието в тях на високо количество прости захари, които се абсорбират бързо в кръвния поток и насърчават повишеното извличане на водата от клетките в кръвта. Този ефект се дължи на увеличаване на осмотичното налягане (количеството вода, което се движи към област с по-голяма концентрация на разтворени вещества) и така водата се транспортира от клетките в кръвта, което води до дехидратация на тъканите. Например, бялото вино освобождава 120% вода от приетото количество, което значи, че за да запазите хидробаланса в организма, консумацията на 150мл бяло вино трябва да се компенсира с приемане на 180 мл вода. При твърдия алкохол тези проценти са много по-високи. Изключение прави кафето, но кофеинът сам по себе си ускорява диурезата и така много скоро ползата от приетата течност ще се неутрализира.

Класически митове свързани с водата.

Осем чаши дневно

Всеки организъм има индивидуални нужди от прием на вода, зависещ от външната температура, склонност към потене, възраст, физическа активност, съпътстващи заболявания, свързани със задръжката на вода, консумация на сол и др. Общоприетият стандарт за поддържане на здравословна хидратация е 30мл на килограм тегло.

Преди хранене водата "измива" стомашните сокове, а след ядене - разрежда ензимите и затормозява преработката на храна.

Няма нито едно научно доказателство за двете тези. Даже напротив - хидратацията непосредствено преди ядене спомага за "измиването" на остатъчна повишена киселинност в хранопровода, а стомахът перфектно адаптира ензимната си концентрация. Тъй като много малко количество от приетата на гладен стомах вода преминава директно в тънките черва, останалата вода в стомаха увеличава чувството на ситост, предотвратява преяждането, а и е необходимо между 30мин и 2ч, за да премине в долната част на пасажа. За хората, които искат да редуцират теглото си, а имат повишен апетит, две чаши вода преди хранене увеличава шанса им да свалят с 2 кг повече тегло за половин година. 

Дали да се консумира вода по време или непосредствено след хранене е въпрос на личен комфорт. Тъй като съвременния човек има склонността да се храни обилно (за това се съди и по средните грамажи порции в ресторантите), не е изключено по-голямо количество вода по време или след хранене да доведе до внезапно чувство за преяждане, дори и до гадене. Причината за това обаче не е в митовете, че водата, консумирана по това време затормозява храносмилането, като разрежда ензимите, а вместимостта на стомаха. Препълненият стомах притиска областта на диафрагмата, където се намира център на вегетативната нервна система (вагус нерв) и това може да доведе до гадене, замайване, сърцебиене, дори до паник-атаки при по-сензитивните хора, особено ако след консумацията на по-голямо количество вода останат седнали.

Позитивите на консумацията по време и след хранене е в полза на хората с хроничен запек. Чрез разреждане на храната в стомаха, водата спомага на ензимите за по-качественото и бързо храносмилане и за по-добра абсорбция на хранителните вещества. Тази практика е добра и като превенцията на балониране (изпълване с газовое) на корема.

Ако нямам чувство на жажда, не съм дехидратиран

Митът, че само чувството на жажда е показател за нуждата на тялото от вода, може да доведе до липса на внимание към хидратационните нужди. Някои хора, особено в по-зряла възраст, могат да изпитват по-слабо чувство на жажда, което изисква активно следене на консумацията на течности, дори и когато този сигнал не е ясно изразен. При други, организмът е привикнал на ниското количество на течности и сигналите, които дава - умора, разсеяност, проблеми с паметта, нервност - са много често признаци на системна дехидратация, но рядко хората обръщат внимание, отдавайки ги на други фактори. Факт е, че системната дехидратация и липсата на навик да се консумира вода, затормозява филтрационната система на организма и прави организма чувствителен на ефектите от токсичната задръжка, която се проявява с тези и още симптоми.

Много често рязкото чувство на глад е всъщност нужда на организма от хидратация. При така възникналата нужда много често една чаша вода е достатъчна да "отмие" усещането за глад.

Черният и зеленият чай не хидратират

Това е модерен мит, който е възникнал поради сходство в ефектите на таина и кафеина. Те обаче не касаят нивата на дехидратация. Въпреки че въпросните видове чай също имат известен диуретичен ефект, те предоставят течности на организма и се броят към общия обем хидратация.

Хидратационните напитки са най-добри след физическо упражнение

Спортните напитки съдържат електролити и въглехидрати, които са полезни след интензивна физическа активност, заради отделянето на пот, а с това и отделяне на електролити и минерали. За повечето хора обаче само вода е достатъчна за поддържане на хидратацията. 

Пиенето на вода преди лягане води до събуждане през нощта

Правилната хидратация преди лягане може да бъде полезна за поддържане на нивата на вода в организма, без да причинява неудобства през нощта. Това не само поддържа оптималната функция на органите, но също така може да помогне за предотвратяване на мускулни спазми и камъни в бъбреците. Тук трябва да се отбележи, че при хора, които нямат подобен режим на хидратация, включването на вода и други течности преди лягане, като чай например, трябва да стане поетапно и да се започне с минимални количества.

Студената вода ускорява метаболизма и помага при отслабване

Няма достатъчно доказателства, че студената вода допринася значително към ускоряване на метаболизма или отслабването. Същото важи и за водата с лимон. Ползите при добавянето на лимонов сок във водата са по отношение на алкализирането на средата, а минералите от лимона помагат за по-доброто усвояване на водата.

Топлата вода ускорява метаболизма и помага при отслабване

Топлата вода може да има някои ползи за организма, като например улесняване на процесите на храносмилане и подпомагане на релаксацията. Няма категорични данни, че температурата на водата, независимо дали по-студена или по-топла, влияе на метаболизма. Това, което оказва влияние е водата сама по себе си. Добре хидратираният организъм задържа по-малко токсини, усвоява хранителните вещества по-добре и пречиства филтрационните системи в организма. Още повече, организмът има свой температурен толеранс и всяка попаднала в него субстанция, която има температурно отклонение от това на тялото, когато стига до тънките черва, където се усвояват веществата, вече е достигнала общата телесна температура. Ако погълнатата течност е с температура, която която е неприемлива за организмът, той реагира с появата на остър болков синдром, причинен или от изгаряне на устата и хранопровода, или чрез силен спазъм и коремна криза при употребата на ледена вода при висока външна температуран на въздуха или загрято тяло.

За по-добра хидратация трябва да пием огромни количества вода.

Тук разковничето е в количеството вода - кога то става огромно? Има хора, които консумират по над 4 до 7л вода дневно. Ако това е инцидент или се случва рядко, организмът се освобождава от излишната вода и запазва хомеостазата. Понякога обаче продължителната употреба на големи количества буквално "задръства" системата и излишната вода се освобождава извънклетъчно, в резултат на което организмът започва да подпухва. Излишъкът от вода може да доведе също и до хипонатриемия (разреждане на натрия в организма), което е опасно и може да причини ритъмни нарушения, когнитивни изменения, кожни раздразнения, мускулни спазми и др. Важно е да се пие достатъчно вода, но количеството зависи от индивидуалните нужди.

Всички тези разяснения подчертават важността на индивидуализиран подход към хидратацията и как митовете могат да влияят на нашите решения. Оптималната консумация на вода е ключов фактор за поддържане на жизненост и добро здраве, но този процес изисква информираност и разбиране за особеностите на всеки човек