Желязко Христов бе на поста от 1997 г., съобщи "Фокус".

"Загубихме един прекрасен човек, изключителен хирург и лекар, защитник и борец за човешката правда, който живееше и болееше с тревогите на наемния труд в България", се казва в съобщение на синдиката.

"Кончината на д-р Желязко Христов е загуба и за българското, и за европейското синдикално движение. За мен той постави реалното начало на демократизацията на КНСБ и нейното европейско преустройство", каза лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Съболезнователен адрес до семейството на д-р Христов изпрати и премиерът Бойко Борисов.
"Проф. Христов ще запомним с неугасващия му ентусиазъм и активността му в социалния диалог между правителство, синдикати и работодатели в името на достойния живот и подобряване на условията на труд на българина. Негов е изключителният принос в изграждането на КНСБ и запазване на социалния мир в страната. Прекланям се пред паметта му", пише премиерът.

„Ще пазя спомена от многобройните ни срещи и разговори. Ще помня чисто човешката загриженост за хората и техните проблеми, които винаги той е имал. В тази грижа за човека най-истински се срещаха хуманизмът на лекаря и чувството за справедливост на бореца за социални и трудови права”, пише в съболезнователно писмо пък президентът Георги Първанов.

Желязко Христов е роден на 13 май 1948 година в пловдивското село Рогош, община Марица. Завършва медицина и става специалист по коремна и гръдна хирургия. Работи в Димитровград, Хасково, както и във Висшия медицински институт в Пловдив.

През 1990 г. става заместник-председател на КНСБ на обществени начала. Избран е за неин председател последователно на IV, V и VI национални конгреси (ноември 1997, декември 2001 и май 2007 година).

Носител е на орден „Стара планина” II степен.

От 10.00 ч. утре във фоайето в централата на КНСБ на пл. "Македония" 1 ще бъде оформен траурен кът в памет на проф. д-р Желязко Христов с траурна книга за съболезнования, съобщиха от синдиката.