Интернет страницата обаче вече има ново име, с което собствениците изразяват отношението си към антимафиотите  - chitanka.gdbop.com.

Сайтът с виртуалната библиотека вече се хоства в чужбина, твърдят активни потребители. Според други обаче, той все още е на български сървър.
Още вчера вечерта "читанката" препращаше към един от най-големите торент тракери в света - шведския thepiratebay.org, където бе прехвърлена цялата информация с пълното съдържание на книгите.

Акцията предизвика гневната реакция на хиляди интернет потребители, които препълниха форумите с коментари. Някои от тях писаха, че според закона за авторското право библиотеките могат да възпроизвеждат произведения без разрешение от авторите и без изплащане на възнаграждение:
Чл. 24. (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
(...)
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Вчера от МВР съобщиха, че при акция на ГДБОП срещу "шестчленна престъпна група, действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България", е образувано досъдебно производство за пиратско разпространение на книги. Спецполицаите открили сървъра на покрива на обществена сграда в София.
Според официалното съобщение от дейността на групата са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.
В официалното съобщение се казваше, че това е "поредната успешна операция в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство".