България и Румъния трябва да се възползват от популярността на митичния граф Дракула и да инвестират повече средства и усилия за развитието на културен туризъм в тази посока. Това каза професор Николай Овчаров по време на представянето си на книгата "Българската версия за Дракула". В нея изследвоателят разкрива интересни факти от историята на граф Дракула и други влашки князе, за които има сведения, че са говорили и писали на български език до 17-и век. До каква степен те могат да бъдат наречени българи или румънци, разказа проф. Николай Овчаров, който е автор на книгата. 

"Необходимо е българите и румънците да имаме единодушно мнение по въпроса с историческите факти около "вампира"", каза още Овчаров. Той подчерта, че книгата няма да бъде опит за заяждане с румънските ни съседи, а по-скоро отговор на нуждата от яснота около световните заблуди, свързани с личността на граф Дракула. 

Овчаров разказа още, че с румънските и молдовските ни съседи ни свързват и българската светица Св. Петка Търновска, която е и румънска национална светица, Св. Филотея, която е молдовска национална светица, както и покровителят на Букурещ - българският светец Св. Димитър Басарбовски.

Според Николай Овчаров, държавите ни трябва да експлоатират в по-голяма степен историческите си дадености и да си сътрудничат в активното развиване на поклоннически и културен туризъм на територията на страните ни.