Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на митинг-шествие под надслов "Мир, неутралитет, суверинитет", съобщиха от общинския пресцентър.

Събитието не беше съгласувано от Столичната община и е прекратено въз основа на информация, получена от Държавна агенция "Национална сигурност"(ДАНС), се казва в съобщението.

В последните дни информацията за събитието, разпространявана в социалните мрежи, беше под надслов "Ние не сме неутрални. Ние сме за Русия! Победата е наша", което не съответстваше на официално заявеното от организатора гражданско обединение "Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света" мероприятие, посочват от Столичната община.

По-рано днес Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи по повод получена от кмета на София информация за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие.

Кметът Йорданка Фандъкова е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на "Демократична България" и от представляващи ПП "КОД", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември, което може да е "насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е "противоречащо на решенията на ЕС", съобщиха от ВАП.