Градският съвет на хърватския град Вуковар въведе промени в статута на града за заличаване на разпоредбите за официалната употреба на сръбския език и кирилицата, като по този начин отмени решението за равноправно използване на езика и писмото на сръбското национално малцинство в района на Вуковар, съобщи "Вечерни лист", цитиран от БТА.

Решението беше предшествано от публикуването на резултатите от преброяването на населението през 2021 г., според които 29,73 процента от жителите на Вуковар са сърби, което е по-малко от една трета от общия брой жители на града, така че те нямат право на официална употреба на сръбския език и кирилицата в района на Вуковар.

Председателят на Демократичния съюз на сърбите Сърджан Милакович, бивш заместник-кмет на Вуковар, каза, че това е "подарък" за сърбите във Вуковар в края на годината от управляващата група, водена от кмета Иван Пенава.

"Това е краят на 10-годишното насилие срещу кирилицата и сръбския език, време, през което различни държавни органи направиха всичко, за да гарантират, че това право на сръбската общност никога няма да бъде реализирано. Преброяването на населението през 2021 г. се очакваше като "спасително" решение с надеждата, че сърбите във Вуковар ще бъдат по-малко", каза Милакович.

"Въпреки че сръбската общност е почти 30 процента, никой дори не помисли, че това право на сръбската общност във Вуковар ще бъде запазено. Както каза един съветник на сесията на градския съвет: "Ние не трябва да променяме статута и да премахнем този закон, но ще го направим". "Така стоят нещата, когато прилагането на закона зависи от това кой е на власт и признава само силата", каза Милакович.

Той заяви, че за съжаление едно от многото послания към сръбското национално малцинство от политиката и институциите в Хърватия е, че правата, които са им гарантирани по закон, се прилагат "по лъжичка" и за всеки отделен случай, и че няма правна защита пред институциите в Хърватия.

Милакович каза, че въпреки че Хърватия навлиза в по-силна интеграция с Европейския съюз, тя все пак не показва, че принадлежи към съюза в цивилизационен смисъл по отношение на човешките права.

"Що се отнася до сръбския език и кирилицата, никой не може да ни ги отнеме", каза Милакович, цитиран от "Вечерни лист".