Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни пред медиите, че прокуратурата разследва дружество "Кинтекс", заради некачествена продукция и изпълнение на поръчка на български производители на оръжие, довело до плащане на неустойки от дружеството, предаде БТА. "Кинтекс" обаче не се е опитал да възстанови нанесената му щета от производителя (ите) на оръжието.

Днес сутринта стана ясно, че прокуратурата е влязла в офиси на дружество "Кинтекс" заради образувано разследване за престъпен сговор и безстопанственост.

Гешев допълни, че разследването е започнало след инспекция на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), при която са констатирани нарушения в "Кинтекс". Все още няма обвинени лица по случая, а дали ще има, ще стане ясно утре, каза прокурорът. Нарушенията засягали предишното ръководство на "Кинтекс".

Претърсванията и изземванията все още продължават.

Неустойката била за милиони, а договорите за доставка били за всякакво оръжие, сключени с държави като Индия, но нямало данни за Украйна и Сирия.

Доставчиците, заради които "Кинтекс" е платила неустойки, са трима, каза още зам.-главният прокурор.

За ден спецпрокуратурата извърши две операции - едната в "Кинтекс", другата в Захарния комбинат в Пловдив. Акцията там е по делото срещу семейство Арабаджиеви, каза Иван Гешев.