От няколко дни трафикът на границата с Румъния е изключително затруднен. Колона от над 20 километра на "Дунав мост", сигнализират превозвачи.

По данни на гранична полиция за последните два дни през моста при Русе са преминали между 1200 и 1400 камиона за денонощие.

Шофьорите чакат по повече от 10 часа, за да преминат. Те са се подредили както от двете страни на бул."Тутракан" към бившето КТМ, както и по бул."България", което стеснява лентите за останалите превозни средства. Преди година общината направи локално платно на бул."България", което да служи като буферна зона за изчакване на тировете, но то почти не се ползва.

Прогнозите са опашките и задръстванията да продължат поне още месец.

Трафикът е интензивен и на ГКПП "Видин", ГКПП "Оряхово" и ГКПП "Кардам" на изход за товарни автомобили.

С решение на румънските власти от 21 май България е включена в списъка с държави от т.нар. зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно - не се налага карантина, не се изисква представяне на отрицателен PCR тест или други здравни документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". През ГКПП "Оряхово" преминават само товарни превозни средства.

Трафикът е интензивен и на границата с Гърция на "Кулата" на изход за товарни автомобили.