Това заяви през сълзи Анелия Терзиева, майката на 23-годишния Никола Терзиев, който през август м.г. бе пометен с колата си на магистрала „Хемус“ от 28-годишния Бейтула Исмаил.

Вчера шофьорът убиец бе осъден от Варненския окръжен съд на 5 години и 6 месеца затвор, а книжката му бе отнета за срок от 8 години и 6 месеца. Исмаил от Дулово, който е шофирал конструктивно изменен автомобил със скорост 145 км в час, бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС с превишена скорост.

Анелия Терзиева твърди, че колата на убиеца на сина й се е движела с 201 км/ч.

"Ники се е движил с 60 км/ч, много под допустимите 80 км/ч., а убиецът му с 220 км/ч, като е успял да намали до 201 км/ч, а не както съобщиха от съда със 145 км/ч. Не мога да искам по-голяма присъда, докато не бъде променен законът. Това според настоящите обстоятелства е максимално възможната присъда. Не мога да бъда удовлетворена, защото детето ми вече го няма, но зная, че прокуратурата си свърши работата и вярвам, че дори Бейтула да обжалва и следващите съдии ще са обективни и справедливи", каза почернената майка, цитирана от "Varna24".

Тя съобщи, че Варна ще се включи в Националния протест срещу жертвите на пътя на 19 юли от 12 до 13 часа. Той е организиран от Румяна Чобанова - вдовицата на втория загинал в кървавата катастрофа на АМ "Хемус" на 17 април Иван Димитров.

На 19 юли протести ще има в София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Благоевград и Мездра.

"Законът ни е уродлив, не работи! Трябва да бъдат направени промени в Закона за движение по пътищата в частта му "Пътно убийство". Бейтула е направил колата си като торпедо, като ракета. Този човек не може да не предвиди, че с такава модификация може да убие някой. Затова настояваме всеки, който направи подобно нещо, всеки, който седне зад волана пиян или след употреба на наркотици, да бъде третиран като престъпник, като убиец с предумисъл. Всяка проява, при която има прекрачване на закона, при която е налице смъртен случай, искаме да бъде третирана като предумишлено убийство. Ето затова ще настояваме", категорична бе Анелия Терзиева.

В момента НК предвижда наказание от 2 до 6 години затвор за непредумишлено убийство на пътя, а за предумишлено - от 3 до 10 години.

"На българина трябва здраво да му се бръкне в джоба, за да спазва правилата. Знаете ли колко е страшна статистиката. От 1 януари тази година до 31 май в катастрофи у нас са загинали 220 човека, това са 220 почернени семейства, за ранените, които доживотно ходят по мъките после, просто не ми се мисли", допълни майката на Никола.