На 13 ноември 2015 г. малкият Ивайло отивал на училище в Трън. Деляла го една пряка от класната стая. Момчето тръгнало да пресича, но не успяло да стъпи на отсрещния тротоар. Било пометено от джип. Зад волана бил кметът на Трън - Станислав Николов, който спрял, за да остави сина си на училище, съобщава Нова телевизия.

След инцидента Ивайло е настанен в болницата със спукан далак и разкъсан черен дроб.

Детето ми се бореше със смъртта. В линейката аз го държах и той умираше. Аз не мога да забравя лицето на детето. Той побеля”, разказва майката на момчето Анита Гълъбова.

Седем месеца по-късно, Ивайло се е възстановил от удара с джипа и живее живота на връстниците си, но без далак и половин черен дроб и на строга диета. Според протоколите в полицията обаче детето не било блъснато, а се е блъснало само в джипа и така си е причинило средна телесна повреда.

Медицинската експертиза със сигурност доказва, че детето не може да си разкъса само вътрешностите и дрехите и че този удар е бил много силен”, убедена е майката.

Кметът Станислав Николов обаче не е на това мнение и до момента срещу него няма повдигнато обвинение.

Детето се блъсна в задната страна на джипа”, заяви Николов и се закани: „Ако излъчите репортажа, ви казвам, че ще съдя Нова телевизия за уронване на авторитета”.

По същия начин, чрез заплахи, кметът успял да затвори устите и на част от очевидците, твърди майката на пострадалото момче.

„В първия ден след инцидента, едно момче казва истината в полицията. На другия ден това дете отива там и си изтегля показанията. Защото баща му е бил заплашен, че ще остане без работа, а той работи в Горското”, разказва Анита Гълъбова.

Любка Лазарова, която е видяла какво се е случило с Ивайло, също твърди, че била заплашвана - от кметския наместник на селото, в което живее.

„Каза, че ако дам показания и кажа истината какво се е случило, ще се случат много лоши неща с мен, че ще пострадам, може и да не съм срещу живите”, оплака се жената.

Кметският наместник Петър Петров пък призна, че е в много добри отношения с кмета Станислав Николов и би го защитил „за всичко”. Любка подала жалба за заплахите и преди броени дни разказала истината за удара с джипа.

Майката на пострадалото дете поискала да бъдат разпитани повторно и другите свидетели, както и да бъде направена повторна автотехническа експертиза, но получила отказ от прокуратурата.

Досъдебното производство е към своя край, като засега единственият виновен е шестгодишният Ивайло, който по документи се е блъснал сам в джипа.