Проверката по случая с Кармен Лазарова е извършена. Установено е, че лицето не е вписано в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след участието си в парламентарен блицконтрол.

Кармен Лазарова е самозваната лечителка, която тежко болната българка Теодора Маджарова на алтернативно лечение в Бразилия. Сега Лазарова отрича да е подвела семейството. Дори стигна до там, че да заяви, че не изпитва вина заради състоянието на Теодора. Запознала се с нея в Бразилия, където младата жена отишла с надежда за чудодейно изцеление.

Констатираното нарушение е, че лицето дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Вече има издаден акт за нарушение. Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър.

Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена, коментира още министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.

Министерство на здравеопазването напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.

Съпругът на Теодора, Александър Русанов написа във фейсбука си, че "днес получихме оферта за хеликоптер-линейка за транспорта ни от Mogi Guaçu - São Paulo. Благодарение на събраните средства можем да платим $5500".

32-годишната Теодора Маджарова, която страда от рак на гърдата и се намира в бразилска болница, ще бъде транспортирана до Истанбул на 8 май. Датата на полета, който бе осигурен от турската болница Анадолу, е потвърдена.  На борда на самолета ще има медицинско оборудване и медицински екип, тъй като състоянието на младата жена е тежко след процедурите, извършени от лечителя и медиум Жоао де Деус. Медиумът е бил последната надежда за Теодора. Армията има готовност да прибере Теодора от Истанбул у нас с военен самолет.