49-годишен мъж живее втори живот, след като бе приет в Националната кардиологична болница с пълно разкъсване на аортата, но бе спасен със спешна операция, съобщиха от лечебното заведение.

На 11 юни т.г. 49-годишният Румен посещава Спешното отделение на НКБ заради силни болки в гърдите. След обстоен преглед и изследвания се установява животозастрашаваща диагноза - дисекация на аортата I тип по Debakey.

Аортата на пациента е разслоена почти по цялата й дължина - от началният й сегмент, излизащ от сърцето до най-отдалечените й разклонения на десния крак. Допълнителна сложност на предстоящата интервенция предизвикват двете разкъсвания в областта над корена на аортата и аортната дъга.

Моментално започва подготовка за спешна операция в Клиниката по кардиохирургия, която извършват началникът на Клиниката по Кардиохирургия на НКБ - Доц д-р Димитър Кючуков заедно с екип от двама сърдечни хирурзи д-р Явор Валянов и д-р Димитър Костадинов заедно с анестезиолог-реаниматора д-р Боряна Мартинова.

Няколко дни след операцията Румен е в отлично състояние и е изписан от болницата.

"Когато бях на операционната маса, очаквайки операцията, бях много притеснен, но екипът от лекари и сестри около мен ме накара да се чувствам в сигурни ръце. На прегледа след операцията ми казаха, че заменената аорта работи отлично и ще се възстановя напълно. В тази клиника е пълно с млади, компетентни и всеотдайни специалисти, сякаш сте от филмите за лекарите-герои", споделя емоционално Румен, знаейки, че животът му е спасен, както от неговата бърза реакция да потърси спешна помощ, така и от професионализма на екипът сърдечни хирурзи на Националната кардиологична болница.