Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски даде извънредна пресконференция по повод интервюто на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за агенция БГНЕС, съобщава македонският вестник "Курир".

"С внимание изслушах интервюто за българска медия, което очевидно представлява подмазване от страна на Заев на българската общественост и подготвяне на македонската общественост; интервю, в което Заев грубо изнася тези, които може да представляват сериозно накърняване на преговорните позиции, а с това и на европейското бъдеще на Македония и македонските граждани", заяви Мицкоски.

"Свикахме извънредна пресконференция, защото нашата тревога се основава на следните негови позиции, които изрази пред тази българска медия. Той първо твърдеше, че договорът с България е съвсем достатъчен /..../ твърдеше, че няма нов договор или анекс към договора, а днес приемат такъв анекс, което бе потвърдено от Заев в интервюто", продължава опозиционният лидер.

Мицкоски прави оценката, че в "това скандално" по думите му интервю Заев "отрича антифашистката борба на гражданите и нашето право да се позоваваме на това наследство".

"Той приема, че тук е имало българска администрация и на практика приравнява македонските борци за независима македонска държава, които се бореха против фашисткия окупатор по време на Втората световна война, със същия окупатор по време на това скандално интервю и казва, че Скопие, Куманово и Паланка всъщност са били освободени, а не поробени във Втората световна война. Тревожа се, че това интервю може да се тълкува и като първа стъпка към отказ от македонското национално малцинство, което живее в древните си селища в нашата източна съседка/.../ Трябва да изразя сериозна загриженост за една тенденция към промяна на характера и ролята на македонските герои, което е фалшифициране на македонската история", каза Мицкоски.

Той призова македонския народ и опозицията да следят внимателно в следващите дни "за какво преговаря Заев и на какво е готов и ако по някакъв начин накърни македонската идентичност, да реагираме и да го предотвратим. Аз ще бъда пръв в тази борба", заяви Мицкоски.

Междувременно и членове на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси се разграничиха от позициите на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, изразени в интервю за БГНЕС, съобщава Дойче веле.

Според информации на Дойче веле най-малко трима членове на комисията се разграничават от казаното от премиера. Тяхната позиция е, че "се противопоставят на изявления, които съдържат елементи на исторически ревизионизъм, който подкопава основите на Европа".

"Винаги, във всички ключови за европейското бъдеще моменти, /лидерът на ВМРО-ДПМНЕ/ Християн Мицкоски излиза пред обществото и се опитва да подкопава държавните позиции, да спира държавата, да разпространява лъжи и да повишава напрежението в обществото", се казва в позиция на управляващия в Република Северна Македония СДСМ, цитирана от ТВ Канал 5.

"Намеренията на Мицкоски са известни отдавна, той е против ЕС, против НАТО, против всичко, което е в интерес на държавата. Цялата дейност на Мицкоски и на ВМРО-ДПМНЕ е да правят спънки в ключови моменти и опити за спиране на напредъка на държавата. Мицкоски няма чувство за държавен или национален интерес. Затова беше наказан от гражданите и още дълго ще остане в опозиция. Никой не вярва в истерията, разпространявана от Мицкоски. За езика, за идентичността не се преговаря, не може да се преговаря. Македонският език, македонската идентичност са потвърдени и признати", се казва в реакцията на СДСМ на пресконференцията, дадена от председателя на ВМРО-ДПМНЕ по повод интервюто на премиера Зоран Заев.