В деня на Ботев да положим цветя пред най-близкия паметник на загиналите за Освобождението на България. Този призив отправя чрез фейсбук страницата си военният министър Красимир Каракачанов.

"Въпреки пандемията, нека сведем глави пред паметта на дедите ни, извоювали нашата свобода", написа той.

Идеята на вицепремиера идва поради забраната за събиране на големи групи от хора, наложена от противоепидемичните мерки, които ще осуетят традиционните Ботеви чествания на Околчица и в цялата страна.

"Призовавам всеки българин да си направи снимка на паметника и да я качи в своята Фейсбук страница, в инстаграм или туитър. Да покажем, че и разделени, можем да бъдем заедно и да отдадем нужното уважение на стотиците хиляди българи, които са се отрекли от личното и са посветили себе си на Майка България", призовава Каракачанов.

Ето и пълния текст във Фейсбук страницата му:

След няколко дни е 2 юни. Ден, в който почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си.

Всяка година сме свикнали да бъдем част от големите чествания в цялата страна, но тази година, поради пандемията и наложените противоепидемични мерки, това няма да е възможно.

За мен, като патриот и историк, като министър на отбраната и председател на ВМРО, която е продължила делото за освобождението на България и след 1878 г., е въпрос на дълг и чест да отправя към всички българи призив да отдадем своята почит на загиналите наши сънародници за свободата на Родината ни.

Ето защо Ви призовавам на 2 юни всеки един от нас да положи цветя и да сведе глава пред най-близкия паметник или паметна плоча, посветени на саможертвата на нашите деди. С този жест ще покрием с цветя повече паметници и ще почетем паметта на всички, дали живота си за нашата свобода.

Призовавам всеки българин да си направи снимка на паметника и да я качи в своята Фейсбук страница, в Инстаграм или Туитър. Да покажем, че и разделени можем да бъдем заедно и да отдадем нужното уважение на стотиците хиляди българи, които са се отрекли от личното и са посветили себе си на Майка България!

Нека на тази паметна за българите дата - 2 юни, покажем единение. Българският народ е силен, когато е обединен!